Maki, domaća evropska mačka, star šest meseci,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon što mu je rep povređen zatvaranjem vrata. Dijagnostikovana teška oštećenja tkiva koje je nemoguće sanirati. Urađena delimična amputacija repa. Data medikamentozna podrška i zakazana kontrola za 24 sata.

Amputacija repa je operativni zahvat kojim se odstranjuje deo repa ili ceo rep sa svim anatomskim strukturama (repni deo sa pripadajućim mišićima, ligamentima i hrskavice). Ovaj operativni zahvat se izvodi kada za njega postoje određeni razlozi, kao što su teške povrede tkiva, teške infekcije ili teški prelomi repnog dela karlice.

Kao i kod svih drugih operativnih zahvata, po operaciji bi se trebalo pridržavati određenih pravila kako bi se ljubimcu olakšao oporavak te omogućili svi potrebni uslovi za što bolje i brže zarastanje rane. Za zaštitu rane preporučuje se tzv. elizabetin okovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom najviše podseća na satelitsku antenu. Ovi okovratnici sprečavaju lizanje rane. Rana se može zaštititi kompresom učvršćenom mrežicom preko zadnjeg dela tela. Apliciranje raznih antibiotskih praškova nije preporučljivo jer ukoliko rana malo secernira, slepiće se sa praškom i napraviti krastu koja ometa zarastanje tkiva.

Nema većih problema posle operacije ukoliko se slede saveti veterinara. Operisana životinja ne sme se ostavljati bez nadzora, ne sme ležati na prljavoj podlozi i ne smete dozvoliti da liže ranu. Izbor najprikladnijeg analgetika za mačke zavisi od ličnog iskustva veterinara, potrebnog nivoa analgezije (postupak smanjenja ili isključenja boli), potrebno vreme analgezije, način administracije (zavisno od mogućnostima i dostupnosti preparata).

Rane zarastaju za desetak dana. Ljubimcu bi trebalo obezbediti adekvatan, čist smeštaj a ranu od operativnog zahvata treba držati čistom i redovno je previjati.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine