Polni ciklus kuje se sastoji iz 4 faze: proestrus, estrus, metestrus i anestrus. Kod pasa proestrus traje 3-17 dana, u proseku 9 dana, toliko i estrus (3-21) dan. Utvrđivanje estrusa se vrši na osnovu samih kliničkih manifestacija, citološkom analizom vaginalnog razmaza i određivanjem vrednosti hormona u krvi. Najbolji način za otkrivanje pravog vremena za parenje, odnosno vremena ovulacije, je određivanje vrednosti hormona progesterona u serumu i citološkim ispitivanjem vaginalnog brisa.

Početak proestrusa se ogleda u pojavi otečenosti i zacrvenjenosti vulve, promenom ponašanja, pojavom estralne sluzi kao i krvarenjem koje traje 7-10 dana, što je individualno kod svake ženke, a može i da potpuno izostane. Nakon krvarenja, tj. pri kraju samog proestrusa, 7-og i/ili 10-og dana od početka polnog ciklusa, treba izvaditi krv životinji i izmeriti vrednost progesterona.

Na samom početku ciklusa progesteron je veoma nizak i iznosi uglavnom manje od 1 ng/ml. Ukoliko životinja ne ispoljava jasne znake proestrusa, pa samim tim vlasnik ne može da odredi kada je ciklus tačno počeo, pravo vreme za uzimanje krvi se može utvrditi na osnovu vaginalnog brisa. Estralna faza pre ovulacije pokazuje veliki broj orožalih (kornifikovanih) epitelnih ćelija u vaginalnom razmazu.

Kada je više od 50 % epitelnih ćelija orožalo, tada treba pristupiti određivanju progesterona. Neposredno pred ovulaciju, vaginalni razmaz pokazuje da su sve ćelije orožale i to dominantno anuklearne (od 80% do 100%).

Kada vrednost progesterona dostigne vrednost oko 5 ng/ml za 24-48h nastupa ovulacija, kao i planiranje vremena parenja. Nakon ovulacije, jajnoj ćeliji je potrebno 48h da sazri kako bi mogla da bude oplođena i stoga se preporučuje ponavljanje parenja u naredna 2-3 dana. Posle ovulacije, koncentracija progesterona nastavlja da raste dostižući vrednost i do 80 ng/ml, koja se zadržava u narednih 60 dana, bez obzira da li je kuja ostala skotna ili ne.

Kada je nivo 5 ng/ml serum progesteron znatno varira. Na primer, 3 dana nakon ovulacije može varirati od 10 ng/ml pa sve do 60 ng/ml, zavisno od kuje. Za određivanje ovulacije najbitnija je vrednost 5 ng/ml. Osim navedenog, važno je imati jedan test ispod 5 ng/ml i jedan test iznad. Kada nivo dostigne 2.0 do 2.9 ng/ml parenje bi trebalo biti za 4 do 5 dana, 3.0 do 3.9 ng/ml, parenje za 3 do 4 dana, 4.0 to 8.0 ng/ml, parenje taj dan ili sutradan (tada se pojavljuje vrh vrednosti LH), preko 8.0 ng/ml kuja je ovulirala.

Jajašca ne mogu ostati oplođena odmah nakon otpuštanja iz jajnika. Naknadno sazrevanje kroz 2-3 dana mora biti pre penetracije spermatozoida. Jednom kada su jajašca zrela, ostaju plodna još oko 2-3 dana pre nego što degenerišu.

Dakle, pravo vreme oplodnje je dugo samo 2-3 dana, a počinje 4-5 dana nakon vrha LH (2-3 dana nakon ovulacije). Spermatozoidi u genitalnom traktu kuje ostaju sposobni za oplodnju 5 i više dana tako da parenje jedan do dva dana pre plodnih dana može dati uspešnu oplodnju. Naknadna parenja tokom plodnih dana povečavaju broj spermatozoida a time i njihovo preživljavanje pa tako i mogućnost oplodnje.

Pouzdanost progesteron testa je u savremenoj veterinarskoj medicini veća od 90%. VET Klinika Sveti Vrači ima najsavremeniju laboratorijsku opremu i dugogodišnje iskustvo u određivanju nivoa progesterona.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine