Ada, ruska plava mačka, stara 10 godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog problema sa mokrenjem, nadut stomak, povišena telesna temperatura, nakon urađenog ultrazvučnog pregleda dijagnostikovano prisustvo kalcifikacija u mokraćnoj bešici. Dijagnostikovan FUS, pankreatitis i gingivitis. Data simptomatska terapija.

Urološki sindrom kod mačaka (Feline Urologic Syndrome – FUS) je opšti pojam koji se koristi da bi se opisali poremećaji u donjem urinarnom traktu, uključujući kamen u bubregu i bešici, urinarni zastoj i cistitis (infekciju ili upalu bešike).

Kad nešto iritira unutrašnji zid bešike, dolazi do upale bešike, odnosno cistitisa. Često iritaciju izaziva zadržavanje mokraće duže vreme, prisustvo kamenčića ili kristala koji se trljaju o zid bešike, ili kada se u bešici razviju organizmi koji izazivaju infekcije. S obzirom da se anus kod mačaka (i kod ženki i kod mužjaka) nalazi tačno iznad otvora mokraćnog kanala (uretre), izmet i bakterije lako mogu da se nakupe u uretri i bešici. Obično ne dolazi do problema ako postoji redovno mokrenje i ako su ćelije urinarnog trakta zdrave, ali problem može da nastane sa smanjivanjem volumena mokraće (što dovodi do povećavanja koncentracije urina), a kristali, bakterije, i ćelije koje su se odvojile, mogu da poremete normalnu odbranu urinarnog trakta i dovedu do napada FUS.

Ako primetite da vaša mačka često ima potrebu da mokri ali ne ostavlja mnogo urina u kutiji s posipom, to je najverovatnije simptom cistitisa i treba odmah da odvedete mačku kod veterinara. Ako je u pitanju FUS, i ako se ne leči, doći će do potpunog zastoja kad napad uđe u akutnu fazu, kada bešika mačke postaje bolna jer je prepuna urina koji bubrezi i dalje proizvode. Uremija – nakupljanje otrovnog otpada u krvotoku koje nastaje jer bubrezi ne mogu da eliminišu otrovni otpad iz tela može da izazove trajno oštećenje bešike, ali i smrt ukoliko je ne leči profesionalni veterinar. Mnogo izvora navodi da imate samo 72 sata u ovoj akutnoj fazi (mnogo mačaka ima mnogo manje vremena) pre nego što se otkloni blokada i pre nego što dođe do rupture bešike i smrti mačke. U tom stanju mačka strahovito pati i ima užasne bolove i svaki minut je važan da bi se spasio život i sprečila trajna oštećenja.

Pankreatitis (upala gušterače) je upalna bolest pankreasa (gušterače) koja može biti akutna ili hronična. I akutni i hronični oblik se može manifestovati kao blagi ili teški. Blagi oblik upale je obično povezan sa manjim lokalnim poremećajima, dok teški oblik upale može uzrokovati ozbiljne promene u gušterači i drugim organima. Akutna upala gušterače je obično praćena teškim bolovima, dok je hronični pankreatitis najčešće blag i sa boljom prognozom. Nekrotični pankreatitis je akutna nekroza pankreasa koja podrazumeva jedan te isti proces pri kome je centralni događaj lokalno odumiranje tkiva pankreasa.

Gingivitis je zapaljenje desni odnosno zubnog mesa. Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su: starost (već kod životinja starijih od 3 godine), ishrana kašastom hranom, deficit kalcijuma i niacina, bakterije, virusi, gljivice, imunološki poremećaji, metabolički poremećaji…

 Pročitajte više:

Urološki sindrom kod mačaka

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine