Akira, domaća evropska mačka, star 3,5 godina,.. urgentno doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon trovanja nervnim organofosfornim otrovom. Akira bez svesti, sa opstruisanim nervnim sistemom, kontrakcije i grčenje tela, povraćanje, proliv. Urgentno primenjene hitne medicinske procedure, data simptomatska terapija, kiseonik. Akira prebačen na intenzivnu negu. Nakon stabilizacije opšteg zdravstvenog stanja, Akira danas otpušten na kućno lečenje uz redovne kontrole i nastavak terapije na svakih 24 sata. Bravo Akira!

Insekticidi su savremena hemijska sredstva za uništavanje štetočina u poljoprivredi, šumarstvu, komunalnoj higijeni, veterinarskoj medicini i u domaćinstvu. U našoj zemlji registrovano je 10 grupa insekticida od kojih poseban toksikološki značaj imaju organofosforni, organohlorni, karbamatski i dinitrofenoloski insekticidi. Među insekticidima dugo godina su dominirala organohlorna jedinjenja, ali se zbog njihove dugotrajne perzistencije i bioakumulacije sve više zamenjuju organofosfornim i karbamatskim insekticidima.

Do trovanja insekticidima dolazi putem inhalacije, peroralnim unošenjem i kroz kožu. Najčešća, a ujedno i najteža, su peroralna trovanja. Organofosforni insekticidi (OFI) su visokotoksični estri fosforne, tiofosforne i ditiofo-sforne kiseline izvanrednih isekticidnih osobina. U našoj zemlji u prometu se nalazi više od 130 preparata ovih insekticida, medu kojima se najpoznatiji Etol, Paration, Fosfamidon, Diazinon, Nuvan, Zolon, Ekalux(7). OFI u organizam ulaze preko usta (u 90% slučajeva), kože ili disajnih puteva. Peraralno uneti resorbuju se u ustima, želucu i tankom crevu i brzo prodiru u krvotok i kroz parenhimatozne i hematoencefalne barijere u sve organe i tkiva. U organizmu se potpuno ili u značajnoj meri podvrgavaju mataboličkim promenama u jetri gde se većina onih preparata pretvara u toksičniji oblik, takozvana „letalna sinteza“.

Nervni organofosforni otrovi deluju vrlo brzo. U roku od 30 minuta kod životinje se javlja povraćanje i drhtavica kompletnog tela. Sledi gubitak svesti a vrlo brzo nastupa i smrt. Od presudnog je značaja prepoznati simptome i doći brzo do veterinara.

 Pročitajte više:

Otrovi – stvarna opasnost za kućne ljubimce

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine