Meda, maltezer, star sedam godina,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači sa bolovima u abdomenu, odbija da jede, povraća, opšta slabost, urađena laboratorijska dijagnostika, ultrazvučni pregled, dijagnostikovan akutni pankreatitis, data simptomatska terapija, promenjen način ishrane uz strogu kontrolu količine i vrste hrane, redovne kontrole i nastavak terapije.

Pankreatitis kod pasa (upala gušterače) je upalna bolest pankreasa (gušterače) koja može biti akutna ili hronična. I akutni i hronični oblik se može manifestovati kao blagi ili teški. Blagi oblik upale je obično povezan sa manjim lokalnim poremećajima, dok teški oblik upale može uzrokovati ozbiljne promene u gušterači i drugim organima. Akutna upala gušterače je obično praćena teškim bolovima, dok je hronični pankreatitis najčešće blag i sa boljom prognozom. Nekrotični pankreatitis je akutna nekroza pankreasa koja podrazumeva jedan te isti proces pri kome je centralni događaj lokalno odumiranje tkiva pankreasa.

Gušterača ili pankreas je organ koji proizvodi, skladišti i oslobađa probavne enzime.

Uzrok pankreatitisa se vrlo često ne može pronaći. Tada se radi o idiopatskom pankreatitisu. Obroci sa visokim udelom masti, nezgode, poremećaji cirkulacije gušterače tokom anestezije ili šoka, kao i određeni lekovi, smatraju se odgovornim za to stanje. U retkim slučajevima uzrok mogu takođe biti infekcije poput babezioze ili lišmanijaze. Ti činioci mogu stimulisati gušteraču počne sama da vari uzrokujući tešku upalu, pankreatitis. Gušterača ima određene zaštitne mehanizme protiv samovarenja. Bolest se može pojaviti samo ako je ova zaštita prekinuta. Kod blagih bolesti nisu pronađeni znaci samovarenja, pa je uzrok upale u ovim slučajevima još uvek nejasan.

Upala gušterače se može manifestovati na različite načine. Blagi oblik se često ispoljava nespecifičnim simptomima kao što je gubitak apetita ili mirnije ponašanje. U teškim slučajevima se može primetiti povraćanje, slabost, bolovi u abdomenu, dehidracija, proliv i temperatura. Psi koji imaju bolove u prednjem delu stomaka obično prednjim delom tela legnu na pod, a zadnje noge stoje uspravno. Ovo držanje slično je rastezanju psa, ali u ovom slučaju psi ostaju u tom položaju. Na taj način psi pokušavaju ublažiti bol. Osim toga, drugi organi poput srca ili bubrega takođe mogu biti oštećeni.

Za dijagnostikovanje pankreatitisa potrebno je napraviti nekoliko pregleda. Klinički pregled i pregled krvne slike već mogu dati važne informacije. Ako je vrednost specifične pankreatične lipaze (cPLI) povišena, najverojatnije se radi o pankreatitisu. Ultrazvučni pregled takođe pomaže u postavljanju dijagnoze. Na kraju, druge bolesti se mogu isključiti rentgenskim pregledom. Konačna dijagnoza se može postaviti histološkim ispitivanjem tkiva pankreasa. Međutim, u slučaju sumnje na ozbiljan pankreatitis svakako treba izbegavati opštu anesteziju za dobijanje uzorka tkiva. Ostali nalazi su dovoljni za pronalazak mogućeg uzroka. Tako se odmah može početi s terapijom.

Lečenje pankreatitisa se sastoji iz nekoliko koraka. Prvo treba otkloniti moguće uzročnike, recimo određeni lek. Zatim se tretiraju simptomi kod psa. Osim toga, treba izbegavati moguće posledice i komplikacije. Simptomatska terapija uključuje terapiju tečnošću koja bi uravnotežila moguću neravnotežu elektrolita. Povraćanje i bolovi se tretiraju. Nakon zaustavljanja povraćanja psu je potrebno ponovo dati vodu i hranu. Suprotno ranijim mišljenjima dokazano je da uskraćivanje hrane i vode nije delotvorno. Bolest je izuzetno iscrpljujuća, stoga bolesni pas mora ponovno povratiti energiju unošenjem hrane. Preporučuje se prehrana bogata ugljenohidratima, sa niskim udelom masti i proteina, ali u malim količinama. Krvnu sliku treba redovno proveravati. Kontrolni ultrazvučni pregled takođe može biti koristan. Naročito kod teškog oblika pankreatitisa treba uzeti u obzir moguće bolesti drugih organa i tretirati ih.

Prognoza kod pankreatitisa uglavnom zavisi od težine bolesti. Blagi oblici imaju dobru prognozu. Međutim, redovna kontrola je važna jer se čak i blagi oblik može razviti u ozbiljno stanje. U teškim slučajevima pankreatitis može biti opasan po život. Naročito ako se proširi na druge organe lako može dovesti do komplikacija koje dovode do loše prognoze.

Uzročnici pankreatitisa se obično ne mogu otkriti, pa je vrlo teško provesti adekvatne preventivne mere. Obzirom da se masni obroci, određeni lekovi i poremećaji cirkulacije smatraju rizičnim faktorima, važno je izbegavati ih koliko god je to moguće. Prilikom izbor hrane treba obratiti pažnju na umereni udeo masti, lekove koji deluju kao okidači koristiti samo u hitnim slučajevima, a u slučaju anestezije pripaziti na dobru cirkulaciju organa uz pomoć infuzije.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine