Kiki, maltezer, stara 18 meseci, primljena urgentno u VET24 Kliniku,.. Temperatura 39,5 C, pas povraća na svakih desetak minuta, teško diše, ne jede …Tonsillitis Catarrhalis Acuta, izazvana akutnom alergijskom reakcijom nakon konzumiranja šampona za kupanje, praćena padom imuniteta i pogoršanjem opšteg zdravstvenog stanja, porastom granulocita kao rezultat naknadne bakterijske infekcije.,

Angina je oboljenje koje se karakteriše zapaljenjem krajnika i okolne sluzokože. Tok može biti akutan i hroničan, a po karakteru može biti kataralno, folikularno, gnojno i flegmonozno. Često se javlja kod pasa, posebno u periodu intenzivnog rasta, ali i kod odraslih pasa.

Primarni uzroci zapaljenja su termički (hladni i vlažni periodi vremena, kupanje u hladnoj vodi, naročito posle trčanja, konzumiranje hladne vode, nagle promene vremena), zatim mehanički i hemijski faktori. Veliku ulogu u nastanku oboljenja imaju bakterije (streptokoke, stafilokoke, koli bakterije, pasterele, clostridijum perfrigens…). Kod nekih oboljenja pasa (parvoviroze, štenećaka, zaraznog zapaljenja jetre, leptospiroze, besnila i dr.) javlja se sekundarno zapaljenje krajnika.

Akutni tok oboljenja može da pređe u hroničan, koji karakteriše nastanak fokalnih žarišta, najčešće izazvanih sa bakterijom Streptoccocus betahaemoliticus. Kao posledica javljaju se neuritisi (zapaljenja nerava na prednjim i zadnjim nogama) i dolazi do šepavosti. Neuritisi se mogu javiti i na prednjim i na zadnjim nogama, ali su češći na prednjim (n.preskapularis i n.radialis, a ređe n.ulnaris).

Zapaljenje krajnika kod pasa je jedno od najčešćih bolesti, naročito kod mladih pasa i štenadi. Krajnici predstavljaju stalni atrij raznim bakterijskim i virusnim noksama. U onim slučajevima kada se bakterije inkapsuliraju na površini krajnika stvarajući fokalna žarišta, tonzilektomija (odstranjivanje krajnika), predstavlja jedino i krajnje rešenje. Nastala fokalna žarišta na krajnicima jedino se mogu likvidirati odstranjivanjem samih krajnika. Ona je posebno indikovana kod pojave remitirajućih neuritisa ekstremiteta, kod nastalih artritisa, nefropatija, pa i myocarditisa.

U odnosu na učestalost promena, a u koje je najbolje upućen veterinar, sud o tome da li je tozilektomiju potrebno uraditi kod Vašeg psa ili ne, može dati samo on. S obzirom da se tonzilektomijom odstranjuju krajnici, a sa njima i fokalna žarišta, njime izazvani problemi će nestati, ali to ne znači da se ne mogu pojaviti zdravstveni problemi druge prirode (prehlada, respiratorna oboljenja različite etiologije, digestivne smetnje, alergije…).

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine