Amon, crni nemački ovčar, star dve godine,.. urgentno doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon što je psu iz minuta u minut bivalo sve lošije opšte zdravstveno stanje. Pas nadut, ubrzano diše, balavi, cvili. RTG snimak potvrdio pojavu delimične dilatacije i torzije, pas sediran, priključen na infuziju, data antišok terapija i započete urgentne medicinske procedure. Pas uspešno intubiran, sadržaj želuca ispran. Amon na kontroli za 12 časova.

Dilatacija i torzija želuca (proširenje i uvrtanje želuca) – DTV (Diletatio et Torsio Ventriculi), je akutno, progresivno, po život opasno oboljenje pasa. Praćeno drastičnim poremećajem opšteg zdravstvenog stanja, ovo oboljenje spada u jedno od najurgentnijih u veterini. Terapija obuhvata hitnu hiruršku intervenciju, a ukoliko se lečenju ne pristupi na vreme, može doći do naglog uginuća životinje. Dilatacija želuca nastaje kao rezultat nakupljanja gasova i tečnosti kojima je, usled torzije (uvrtanja) i/ili spazma (grčenja), onemogućena pasaža (prolazak) u dalje partije digestivnog trakta.

Dilataciju želuca treba razlikovati od prepunjenosti želuca koja se javlja kada se pas prejede. Štenci su skloni prejedanju tako da se kod njih prepunjenost želuca javlja često, ali ne dolazi do razvoja simptoma dilatacije želuca. Dilatiran želudac kod obolelog psa je nadut jer je ispunjen velikom količinom vazduha i on može da ostane u svome položaju kada oboljenje nazivamo dilatacija želuca, ili može da se okrene oko svoje longitudinalne ose kada oboljenje nazivamo torzija ili volvulus želuca. Kada se torzija želuca pojavi, životinja vrlo brzo ulazi u stanje šoka, jer želudac, zbog svog promenjenog položaja, vrši pritisak na vitalne krvne sudove.

DTV – dilatacija i torzija želuca jeste najteži izazov sa kojim se veterinar može susresti u urgentnoj veterinarskoj medicini!

Istraživanja ukazuju na to da učestalost pojave bolesti kod pasa težih od 40kg iznosi 20%, što znači da svaki 5-ti pas u toku života oboli od ovog poremećaja. Rase predisponirane za razvoj dilatacije i torzije želuca su: nemačka doga, nemački ovčar, bernardinac, doberman, veliki šnaucer, šarplaninac, vajmarski ptičar, irski seter i dr.

Kako bolest napreduje, životinja sve više dahće, otežano diše, može ispoljiti slabost i kolaps, puls i disanje su ubrzani, a sluznice su blede do cijanotične. Primarna stabilizacija životinje i hitna hirurška intervencija moraju biti sprovedene u najkraćem mogućem roku. Smrtnost se kreće od 10-68% i zavisi od ozbiljnosti i dužine trajanja poremećaja.

Simptomi DTV-a

 • Nemir i neraspoloženost životinje
 • Gledanje u abdomen
 • Uporno stajanje i protezanje
 • Balavljenje
 • Uvećanje i bolnost abdomena
 • Mučnina i nagon za povraćanjem
 • Pojava srčanih aritmija
 • Akutno otkazivanje jetre i bubrega kao posledica neadekvatne snabdevenosti ćelija i tkiva kiseonikom
 • Porast količine toksina u želucu dovodi do njihovog prelaska u krvotok i širenja po celom organizmu, što za posledicu ima bakterijemiju i sepsu.

Faktori koji povećavaju smrtnost:

 • Postojanje kliničkih simptoma duže od 6h
 • Postojanje srčanih aritmija pre hirurške intervencije
 • Potreba za uklanjanjem dela želuca zbog nemogućnosti ponovnog uspostavljanja krvotoka usled ireverzibilnih promena na krvnim sudovima i zidu želuca
 • Promene na krvotoku slezine koje zahtevaju njeno uklanjanje
 • Prognoza je nepredvidiva, a smrt može nastupiti pre, u toku ili nakon hirurške intervencije, kao posledica promena na mnogim organima nastalih u toku trajanja oboljenja.

Svi budući vlasnici pasa velikih rasa sa dubokim grudnim košem trebalo bi da se raspitaju o poreklu svog novog ljubimca kao i o zdravstvenom stanju roditelja i predaka. Vlasnici pasa rasa predisponiranih na ovo oboljenje nikako ne bi smeli svoje ljubimce da hrane hranom koja nadima. Takođe nikako ne bi smeli u šetnju ili trening da izvode psa koji je skoro jeo, a pogotovo da sa njim ne izvode vežbe preskakanja prepona ili skakanja.

 Pročitajte više:

Lola – Dilatacija i torzija želuca

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine