Antigona, mešanac, stara pet godina,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog sumnje vlasnika da je gravidna. Sumnje su potvrđene, Antigona će uskoro postati mama. Iako neplanirana, trudnoća je obradovala vlasnike. Donosimo vam u prilogu tekst o gravidnosti kuja. Pročitajte, interesantno je.

Graviditet u kuja traje 58 do 64 dana (normalne vrednosti su 56 do 68 dana), što zavisi od momenta ovulacije, rase, broja plodova itd.

Za dijagnostiku graviditeta u kuja koriste se opšte i specijalne metode pregleda. Od opštih metoda kliničkog pregleda na gravidnost služimo se adspekcijom (posmatranje), palpacijom (opipavanjem), auskultacijom (slušanjem), termometrijom, vaginalnom i rektalnom pretragom. Od specijalnih metoda za dijagnostiku graviditeta koristimo laboratorijske metode (fizičke, hemijske, biološke, hormonalne, imunološke, histološke i dr.), ultrazvuk i rentgen. Najčešće metode dijagnostike graviditeta u kuja su ultrazvuk i rentgen.

Adspekcija (posmatranje): Posmatranjem gravidne kuje može se uočiti da je kuja mirnija, manje se kreće, brzo se umara, povećava apetit itd. U 4. i 5. nedelji graviditeta može se zapaziti mukoidni vaginalni iscedak koji može biti prisutan do porođaja.U drugoj polovini graviditeta uočava se obostrano povećanje abdomena, povećanje mlečne žlezde i razvoj bradavica, a pred sam porođaj kuja počinje da luči mleko.

Palpacija (opipavanje): Palpacijom trbuha oko 30. dana graviditeta može se napipati gravidni uterus u kuje u vidu ampulastog proširenja. Palpacija se izvodi bimanuelnnom metodom (sa obe ruke), a materica se opipava prstima. U nekim slučajevima ova metoda dijagnostike je otežana zbog debljine i temperamenta kuja ili zbog nedovoljnog iskustva veterinara. Uvećana materica pri palpaciji ne mora uvek značiti graviditet jer se i kod piometre takođe javlja uvećanje materice.

Auskultacija (slušanje): Ovo je starija metoda dijagnostike na osnovu auskultacije srčanih tonova ploda, a vrši se uz pomoć fonedoskopa koji se stavlja na trbuh kuja. Ova metoda se koristi u 8. nedelji graviditeta.
Termometrija: Kod kuja u graviditetu dolazi do blagog povećanja telesne temperature zbog bržeg metabolizma ali povećanje temperature ne znači uvek graviditet tako da je ovaj podatak samo dopunski u dijagnostici graviditeta.

Vaginalna pretraga: Vaginoskopijom nakon 3. nedelje graviditeta zapaža se da je cerviks dorzalno postavljen (portio vaginalis) i jasno je ispupčen i zatvoren.

Hormonski testovi: Hormonski testovi su nesigurni za dijagnostiku graviditeta jer se hormonalne promene dešavaju i kod gravidnih i kod negravidnih kuja.

a) Relaksin: je hormon koji se luči nakon implatacije oplođene jajne ćelije, a dijagnostika graviditeta pomoću relaksina vrši se 28. do 30. dana graviditeta. Nedostatak prilikom dijagnostike pomoću relaksina je što se kod kuja malih rasa i kod kuja koje imaju manje od 3 ploda dobijaju negativni rezultati.
b) Progesteron: Merenjem koncetracije progesterona ne mogu se dobiti podaci za dijagnostiku graviditeta jer je koncetracija progesterona slična kod gravidnih i negravidnih kuja.
c) Estrogeni: Koncetracija estrogena u gravidnih kuja je neznatno viša , a dva dana pred porođaj opada
d) Prolaktin: Koncetracija prolaktina u drugoj polovini graviditeta je znatno viša nego u prvoj polovini.

Ultrazvučna dijagnostika graviditeta: Ultrazvukom se već 20. dana graviditeta može dijagnostikovati graviditetet u kuja, a broj otkucaja srca plodova se može zabeležiti već 28. dana graviditeta. Ultrazvučna dijagnostika se može sprovoditi tokom čitavog perioda graviditeta, a ultrazvukom se mogu posmatrati plodovi, plodove ovojnice, plodova voda, posteljica, pupčana vrpca, organi ploda, kontrakcije srca itd. Ultrazvik je neškodljiva metoda pregleda što joj daje prednost u odnosu na rentgensku dijagnostiku.

Rentgenska dijagnostika graviditeta: Nakon 6.nedelje graviditeta ova metoda se može sa sigurnošću primeniti jer dolazi do formiranja skeleta plodova u ovom periodu. Ovom metodom može se utvrditi broj plodova. Nedostatak ove metode je što ne može da utvrdi da li su plodovi živi i to što se plodovi i kuja izlažu zračenju.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine