Domaća evropska mačka, donešena u Kliniku sa vrlo visokom telesnom temperaturom, infekcija nastala kao posledica ugrizne rane psa,.. rana sanirana, očišćena i drenirana, data adekvatna antibiotska terapija.

Absces predstavlja nakupljeni gnoj i skup upalnih tečnosti u novostvorenoj šupljini, a razvija se kao rezultat lokalne reakcije i obrambenog mehanizma organizma na stranu materiju (bakterija, hemikalija, iver, travka itd). Najčešće nastaje kao posledica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posledica flegmone i slično.

Prema anatomskoj poziciji delimo ih na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane,…

Klinički gledano, apsces predstavlja temperirani, fluktuirajući, oštro ograničeni otok u tkivu, koji uglavnom prati i povišena telesna temperatura. Osim povišene temperature, ljubimci često prestaju da jedu, mirniji su i spavaju više nego obično te mogu pokazivati znake bola. Što se pre primeni terapija, brže dolazi do izlečenja upalnog procesa.

Najčešće je absces rezultat borbe sa drugim mačkama ili psima bilo ogrebotinom ili ugrizom. Te male rane redovno prolaze neopaženo danima skrivene u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blagi otok zahvaćenog dela tela. U većini slučajeva ovakve rane zarastaju bez ikakvih problema. Međutim, ugrizna ili ogrebna rana kontaminirana je bakterijama, tako da je vrlo često posledica stvaranje abscesa. Ako je absces dovoljno blizu površine kože vremenom će se sam iscediti. Nakon što se absces otvori i isprazni se, dolazi do procesa izlečenja i tada se mačka vidno bolje oseća.

Intervencija u VET Klinici obuhvata i davanje antibiotika, čišćenje i drenažu abscesa kako bi se odstranile sve odumrle ćelije i upalna tečnost. Ponekad je ovo potrebno učiniti nekoliko puta. Takve rane vrlo teško i dugotrajno zarastaju jer redovno zaostaje infekt unutar središta abscesa. Ako infekt zaostane unutar same rane, velika je verovatnoća da će ponovo da se razvije upalni proces. Do bržeg izlečenja dolazi postavljanjem drena ako to indikacija i lokacija na telu dopušta. Ako nije ugrađen dren otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i ponovo stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj koji će usled pritiska izlaziti na površinu kože.

Prevencija abscesa nastalih ugrizom ili ogrebotinom uspešna je jedino davanjem antibiotika u prvih 24 sata nakon ugriza ili ogrebotine.

Upozorenje: priložene fotografije mogu biti uznemirujućeg sadržaja

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine