Ari, velški korgi terijer, star dve godine,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog krvavog proliva. Urađen fizikalni pregled i laboratorijske analize. Dijagnostikovan akutni enteritis. Ari stabilizovan, data simptomatska terapija i zakazana kontrola za 12 sati.

Enteritis je infekcija digestivnog trakta, odnosno zapaljenje tankog creva. Enteritis izazva velike bolove i grčeve u predelu stomaka i konstantan proliv.

Davanje zaprljane, zamrznute, plesnjave hrane i hrane sa toksičnim supstancama koje nadražuju može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva. Pored direktnog oštećenja sluzokože ovakva hrana može dovesti do disbioze i prekomernog razmnožavanja enteropatogenih bakterija koje takođe izazivaju zapaljenje sluzokože. Naravno, neispravnu hranu pas najčešće nađe sam, njuškajući po tlu tokom šetnje ili igranja.

Težina kliničke slike zavisi od količine unetih štetnih materija. Najčešće se zapaža akutni kataralni gastroenteritis u prvoj fazi bolesti, a teži oblici bolesti nastaju ako se nadovežu bakterije na već upaljenu sluzokožu.

Simptomi bolesti nisu karakteristični, telesna temperatura je normalna, životinja nema apetit, a povremeno se može javiti povraćanje i proliv sa posledičnom dehidracijom organizma.

Terapija je simptomatska. Najpre je potrebno isprazniti digestivni trakt kako bi se onemogućilo dalje dejstvo štetnih materija koje je životinja pojela sa hranom. Zatim se sprovodi jednodnevna dijeta, a voda se daje po volji uz dodatak antibiotika (streptomicin ili ampicilin) da bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija. U terapiji se mogu koristiti i adstrigenti.

Profilaksa podrazumeva davanje hrane bez stranih primesa i plesni …

 Pročitajte više:

Čoko – akutni enteritis

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine