Azri, domaća evropska mačka, stara sedam meseci,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon pada sa četvrtog sprata. Sanirano krvarenje iz usne duplje. RTG dijagnostika pokazala repturu interkostalnih mišića sa leve strane grudnog koša, potkožni emfizem. Kompromitovano disanje kao posledica povrede plućnog krila. Nakupljanje vazduha u potkožju sa leve i desne strane grudnog koša. Data simptomatska i antišok terapija, strogo mirovanje, prednost medikamentoznoj terapiji kao pokušaj da se izbegne hirurški zahvat. Zakazan kontrolni pregled uz ponovljenu dijagnostiku.

Građa mačjeg tela potpuno je prilagođena životu lovca. Izrazito su pokretljive i stabilne na visokim pozicijama, a imaju i izuzetne reflekse. Istraživanja su pokazala da mačke pri padu nikad ne padaju na glavu ili leđa, već uvek zauzimaju položaj u kome raširenih nogu padaju prema tlu pa se prilikom pada sa manjih visina uspešno dočekuju na noge. Ovakav način održavanja tela u željenom položaju zahvaljuju sitnim dlačicama koje su pozicionirane na samom početku ušnog kanala.

Mogućnost amortizacije pada, zavisi od visine sa koje je mačka pala, starosti i kondicije kao i od prepreka koje se mogu naći na putanji pada a koje dodatno mogu povrediti životinju. Mačke koje nemaju teže povrede po pravilu će odmah potrčati, odnosno pobeći sa mesta pada i potražiti skrovište. Takva mesta su najčešće nedostupna vlasnicima i vrlo ih je teško namamiti da izađu.

Međutim, ozlede mogu biti brojne i različitog stepena. Stoga je uvek dobro životinju odneti na veterinarski pregled. Neke ozlede su uočljive sa jasno izraženim znacima dok su neke prikrivene. Skrivene traume koje nastupe pri padu nose veliku verovatnoću manjih oštećenja krvnih sudova kao i svih mekih tkiva ili organa. Ukoliko životinja ne miruje, takva oštećenja čak i nakon nekoliko dana mogu dovesti do jačih unutrašnjih krvarenja ili ruptura oštećenih organa.

Iako je moguće da se mačka, nakon pada, gotovo normalno ponaša, pri svakoj, pa i manjoj traumi bilo bi dobro životinju odvesti do veterinara. Vaša preventivna i brza akcija može ljubimcu spasiti život.

 Pročitajte više:

Cigi – pad sa sedmog sprata

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine