Badi, srednjeazijski ovčar, star tri meseca,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon što je povratio nekoliko puta. Pas neveseo i apatičan, ima hipersalivaciju, palpatorno izrazito osetljivog abdomena, krvna slika ukazuje na leukogranulocitozu sa nutritivnom anemijom. Preporučena hrana superpremijum kvaliteta za Badija umesto dosadašnje konzervirane, uz obavezne kontrole na dnevnom nivou.

Anemija se definiše kao snižen broj crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Crvena krvna zrnca se stvaraju u koštanoj srži, a u njima se nalazi hemoglobin, protein odgovoran za prenos kiseonika. Klinički znaci koji ukazuju na anemiju su mnogobrojni. Ovi znaci zavise od toga da li je anemija akutna ili hronična, koliko dugo traje, koja je životinja u pitanju, kakvog je zdravstvenog stanja, itd. Postoje mnogobrojni uzroci koji mogu dovesti do pojave anemije, pa klinička slika varira u zavisnosti od slučaja do slučaja.

Akutna anemija dovodi do poshemoragičnog šoka, pa i smrti, ako se u kratkom vremenskom periodu izgubi više od 1 / 3 krvi, a ne nadomesti se transfuzijom odgovarajuće krvi davaoca. Karakteriše se tahikardijom, bledilom sluznica, slabim pulsom i hipotenzijom. Hemolitička anemija nastaje kod pojačane razgradnje eritrocita usled dejstava hemijskih ili bioloških faktora i najjasniji simptom koji se javlja je žuto prebojavanje vidljivih sluznica i beonjača – icterus.

Kod hroničnih oblika anemije životinja se najčešće manje ili više adaptira na bolest, pa simptomi mogu biti različiti, a najčešće su ispoljeni anoreksija, letargija, slab rast, ako i blago bledilo sluzokoža. Kada je koštana srž zahvaćena promenama, ona ne stvara dovoljno eritrocita, ovo se stanje naziva aplastična anemija, zavisi od uzroka, ali uglavnom se ne može izlečiti.

Nutritivna (hipoplastična) anemija nastaje zbog nedostatka određenih elemenata koji se unose hranom, posledično, nema dovoljno „materijala“ za sintezu hemoglobina u eritrocitima. Materije koje su neophodne za nesmetanu sintezu hemoglobina su: gvožđe, bakar, kobalamin (B12 vitamin), B6 riboflavin, niacin, vitamin E, kao i dovoljna količina esencijalnih aminokiselina. Sve se ovo obezbeđuje davanjem životinji hrana superpremijum kvaliteta (Brit care, Hill’s, Pro Plan, Royal Canin.

Od nutritivnih faktora, na stvaranje eritrocita najveći uticaj imaju gvožđe, bakar, vitamini B12, B6, riboflavin, niacin, vitamin E. Anemija sama po sebi u retkim slučajevma dovodi do smrti, jer vlasnik uglavnom na vreme primeti da sa psom nešto nije u redu i obrati se veterinaru. Nakon 2 – 3 nedelje od promene hrane i aplikovanja vitaminsko – mineralnog preparata, vrši se provera krvne slike i nastale promene.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine