Beba, američki staford terijer, ženka stara 11 godina,.. dovedena pre desetak dana u Kliniku Sveti Vrači zbog obilnog krvarenja iz tumorozne izrasline na levom uhu. Beba se igrala sa mačkom koja je šapicom presekla izraslinu. Nakon utvrđivanja statusa opšteg medicinskog stanja, hirurški odstranjena tumorska izraslina sa levog uha,.. Danas smo ranu od operativnog zahvata pregledali, očistili i zašili u jednom delu. Izvanredna posvećenost i realizacija svih preporuka vlasnika psa, ogromno strpljenje i ljubav. Naši ljubimci to svakako zaslužuju. Zakazana još jedna kontrola u roku od sedam dana.

Tumorom se obično smatra onkološka promena benigne prirode, bez metastaza i tačno definisanih ivica u odnosu na zdravo tkivo. Kancerom se smatra svaka maligna (zloćudna) onkološka promena koja daje metastaze, može se proširiti u druge organe i tkiva i nema jasno definisane granice u odnosu na zdravo okružujuće tkivo, odnosno prožima ga – samim tim teže je za lečenje i prognoza ovog tipa bolesti je lošija i neizvesnija.

Kancer je masa tkiva koja sadrži funkcijom i mikroskopskim izgledom izmenjene ćelije, koje se nekontrolisano dele i bujaju na račun zdravog tkiva, pritom trošeći hranu i resurse organizma i dovode do niza zdravstvenih problema kao što su: pad imuniteta, krvarenje, opstrukcije velikih krvnih sudova, urinarnih, disajnih i digestivnih puteva, pritiskanje okolnog zdravog tkiva, gubljenje funkcije organa i organskih sistema. Kancerozne ćelije ignorišu prirodne ćelijske regulatore koji određuju rast, razvoj, deobu i smrt svake normalne ćelije u telu životinje.

 Pročitajte više:

Bebi odstranjena tumorska izraslina

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine