Bella, maltezer, stara 4,5 godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači razdražljiva i nevesela. Češe se po levom uhu, primetan tamni iscedak iz uha. Dijagnostikovan težak oblik gnojnog otitisa. Uvo isprano i data simptomatska terapija, zakazani kontrolni pregledi.

Upala uha kod pasa može biti izazvana različitim faktorima. Može zahvatiti spoljni ušni kanal, ali se ovaj problem može odnositi i na srednje i unutrašnje uho. U zavisnosti od oblika, građe i položaja ušne školjke, zavisi da li je pas podložniji ovom oboljenju ili ne. Psi sa oborenim ušima podložniji su upali srednjeg uha, jer samim tim što uši padaju preko, zatvaraju ulaz u uvo i tako se stvara topla i vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija.

Prekomerno lučenje cerumena, klimatski faktori, neadekvatno čišćenje uha, paraziti kao što su demodeks i šugarci su najčešći uzroci upala uva kod pasa. Takođe, među česte uzročnike svrstavamo sekundarne bakterijske infekcije, alergijske reakcije kao što je atopijski dermatitis, hormonske disbalanse i strana tela. Postoje akutna i hronična upala uva. U slučaju hronične upale uha, dolazi do patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperplazije, fibroze, atrofije lojnih žlezda, edema dermisa itd.

Simptomi

Upala uva kod pasa može biti vrlo bolna i neprijatna. Pas najpre počne da se češe, trese glavu, drži je nagnutu na stranu. U poodmaklom stadijumu dolazi do prekomernog lučenja ušnog iscetka koji je boje čokolade i neprijatnog mirisa, a prisutan je i bol na dodir ušne školjke. Pas je razdražljiv, nervozan ili depresivan.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnozu postavlja veterinar pregledom ušnog kanala i ušnog dna otoskopom i citološkim pregledom ušnog sekreta kako bi se utvrdilo u kom stadijumu je upala uha. Takođe se uzima i bris da bi se utvrdila prisutnost bakterija ili gljivica u uhu. Dalje se radi antibiogram da bi se ustanovilo koji antibiotik najbolje deluje. Lečenje se sprovodi lokalno – aplikacijom lekova u ušni kanal u obliku rastvora, masti ili krema, i sistemski – oralnim davanjem antibiotika.

Terapija

Terapija zavisi od uzročnika bolesti. Ako je uzročnik bakterija, daju se antibiotici, ako je gljivica, daju se antimikotici, a ako je u pitanju alergija, daju se preparati koji deluju sistemski na ceo organizam. U slučaju prisustva stranog tela, a najčešće je to deo popinog praseta, neophodno je strano telo ukloniti. Kako se radi o bolnoj i neprijatnoj intervenciji, psa treba uvesti u kratkotrajnu opštu anesteziju. Pre aplikacije lokalne terapije u vidu kapi za uši sa antibioticima i kortikosteroidima, treba dobro očistiti uho vatom i odgovarajućim sredstvom. Ukoliko je upala uha akutna, terapija traje od 2 do 4 nedelje, u zavisnosti od stepena upale. Ako je upala uha hronična, terapija može da potraje i mesecima.

Preventiva

Upala uha kod pasa se može preduprediti pre svega održavanjem dobre higijene prostora u kome pas živi i samih ušiju. Proveravajte uši vašeg ljubimca bar jednom nedeljno. Upala uha se prevenira i redovnim čišćenjem sredstvima koje preporučuje veterinar. Ne koristite štapiće za uši jer oni mogu da oštete bubnu opnu ili proguraju ušni sekret dublje u uho. Ukapajte sredstvo za čišćenje u uho, izmasirajte bazu ušne školjke kako bi utrljali sredstvo, pa vatom obrišite višak tečnosti i vidljive nečistoće. Kada kupate psa, pazite da mu voda ne uđe u ušni kanal. Ako pas ima dugačke, oborene uši, potrebno je češće čišćenje, skraćivanje dlaka u ušima radi protoka vazduha i otklanjanja vlažnosti.

 Pročitajte više:

Upala uha kod pasa
Arči sada bolje čuje

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine