Bob, persijska mačka, star dva meseca,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnik primetio da pojačano češe uši. Ispoljava se nekoordinisano kretanje, životinja normoreaktivna, zainteresovana za okruženje. Urađen LAB bris uha. Dijagnostikovan ušni šugarac, data simptomatska terapija, ponovni tretman preporučen u periodu od sedam dana, obostrano.

Šugu kod pasa i mačaka mogu prouzrokovati vrste iz tri roda, i to: Sarcoptes, Otodectes i Notoedres. Retko se danas sreće ovo oboljenje, jer vlasnici drže životinje u dobrim uslovima, a sreće se mnogo češće kod pasa lutalica, što predstavlja stvarnu opasnost za vaše ljubimce. Uzročik je šugarac koji se, sem kod pasa, može naći i kod konja, mačke i čoveka. Oboljenje se može javiti kod pasa i mačaka svih starosti.

Otodectes – Šuga – Šuga ušiju
Spoljni ušni kanal, a može da zahvati i deo kože na zadnjoj strani baze uha. Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis var. canis. Može se javiti još kod mačaka, lisica i lasica.

Simptomi
Pas stalno trese glavom, češe uši odnosno predele oko njih. Paraziti da bi došli do tkivnih sokova, stvaraju lezije (ranice), i izazivaju zapaljive procese i eksudaciju. Zatim dolazi do pojačane sekrecije cerumena (ušni vosak), tamnosmeđe boje. Često se ceo ušni kanal ispuni tim sadržajem, i u njemu se nalazi velik broj parazita. Promene se mogu preneti na srednje i unutrašnje uvo, a u daljem toku moguće je zapaljenje mozga. Životinja mršavi, ima grčeve i želju za begom, ne vidi i konačno nastupa smrt. Ako se preduzme lečenje, oboljenje brzo prestaje.

Dijagnoza
Spoljni ušni kanal se napuni cerumenom i nalazom parazita u sadržaju uzetom iz spoljnog ušnog kanala.

Lečenje
Pre lečenja treba pažljivo odstraniti nagomilani sadržaj iz spoljnog ušnog kanala. Potrebna su dva lečenja u razmaku od 10 do 14 dana.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine