Bubica, mešanac, stara 14 godina,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači. Pas u trenutku skočio sa kreveta, gubi kontrolu i ravnotežu, pada, ne može na noge. Fizikalni pregled pokazao uredne rezultate. Simptomatičan je horizontalni nistagmus i izrazita salivacija. Uredni svi parametri krvne slike. Simptomi ukazuju na mogući vestibularni sindrom, poremećaj koji je čest kod starijih pasa. Data simptomatska terapija uz kontrolu za 12 sati i dalje pretrage po potrebi.

Ponekada stariji pas ima nagle promene u ponašanju, počinje da se vrti u krug, gubi ravnotežu, glava mu je nagnuta a pogled luta na sve strane. Ponekad pas preterano balavi ili povraća. Paraliza lica (jedna usna visi ili se jedno oko ne zatvara) je takođe moguća. Ovaj spisak simptoma se zajednički naziva „vestibularnim sindromom“ jer su, u slučaju starijeg psa, često u pitanju poremećaji krvne cirkulacije u unutrašnjem uhu, vestibuli. Ravnoteža i položaj tela u prostoru se kontrolišu u unutraššnjem uhu.

Nema specifične terapije. Tokom prvih dana, sve što možete je da pokušate da poboljšate kvalitet života pasa koji pate od ovog sindroma, smanjujući povraćanje uz pomoć odgovarajućih lekova. Takođe je moguće prepisati medikamente protiv bolova ili anti-upalne lekove.

U slučaju starijeg psa, vestibularni sindrom je izazvan prolaznim funkcionalnim problemom kod više od 50% pacijenata. Nema trajno oštećenih tkiva a većina pasa se spontano oporavi u roku od nekoliko dana ili nedelja. Neki psi nažalost imaju neurološke posledice, nastavljaju da drže glavu blago u stranu a njihov položaj tela odražava blagu neravnotežu. Ponovna pojava ovog zdravstvenog problema kod pasa koji su ranije imali ovaj sindrom je neznatna.

 Pročitajte više:

Vestibularni sindrom kod mačaka

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine