Cici-Cile, domaća evropska mačka, stara sedam godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnica primetila čudno ponašanje. Telesna temperatura vrlo visoka, životinja uznemirena, nevesela, crveno grlo, primetan blagi otok u regiji donje vilice i prisutna bolnost regije. Urađena laboratorija, pad trombocita, dijagnostikovan gingivitis, uzet bris grla, data simptomatska terapija, analgetik, antipiretik, zakazana kontrola u večernjem terminu.

Gingivitis je zapaljenje desni odnosno zubnog mesa. Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su: starost (već kod životinja starijih od 3 godine), ishrana kašastom hranom, deficit kalcijuma i niacina, bakterije, virusi, gljivice, imunološki poremećaji, metabolički poremećaji…

Periodontalne bolesti, kao i zapaljenje desni, nastaju kao odgovor organizma na plak koji se nakuplja na zubima. Zubni plak se sastoji od mnoštva bakterija i produkata bakterijskog metabolizma, od sline, ostataka hrane i epitelnih ćelija. Plak se u početku nakuplja na zubima, ali ukoliko se ne odstranjuje, vrlo brzo dolazi do njegovog nakupljanja ispod desni, u džepovima između zuba i desni.

Kada proces zahvati dublja tkiva, razvija se periodontitis. Ponekad se razvije hiperplazija desni, dolazi do bujanja sluzokože. Bujanje gingive otežava čišćenje zuba, omogućava nastanak dubokih džepova, pa zbog toga predstavlja predisponirajući faktor za nastanak periodontitisa.

Pregled usne duplje od strane veterinara predstavlja veoma važnu dijagnostičku metodu, ne samo zbog bolesti usne duplje, već i zbog oboljenja drugih organskih sistema, koji dovode do promena u usnoj duplji. Ona je odraz opšteg zdravstvenog stanja i lako je dostupna kliničkom pregledu. Posmatra se kompletna usna duplja, jezik, tvrdo i meko nepce, desni i zubalo. Sve promene koje su prisutne u usnoj duplji imaju svoj dijagnostički značaj a veterinar će nakon izvršenog kliničkog pregleda postaviti dijagnozu.

 Pročitajte više:

Lulica – stomatitis i gingivitis

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine