Crnka, domaća evropska mačka, stara 13 godina,.. hitno dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnica primetila ranu na leđima iz koje curi sadržaj. Urađen fizikalni pregled, Crna uvedena u anesteziju i hirurški obrađen puknuti apsces na leđima sa urađenom drenažom. Stavljena viktorijanska kragna. Data simptomatska terapija, kontrola za 24 sata.

Apsces predstavlja nakupljeni gnoj upalnih tečnosti u novostvorenoj šupljini, a razvija se kao rezultat lokalne reakcije i obrambenog mehanizma organizma na stranu materiju (bakterija, hemikalija, strani predmet, travka…). Najčešće nastaje kao posledica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posledica flegmone i slično.

Prema anatomskoj poziciji apscese delimo na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane,…

Klinički gledano, apsces predstavlja temperirani, fluktuirajuću, oštro ograničeni otok u tkivu, koju često prati i povišena telesna temperatura. Osim povišene temperature, sami ljubimci često prestaju da jedu, mirniji su i spavaju više nego obično te mogu pokazivati znakove bola. Što se pre preduzme terapija, brže dolazi do izlečenja procesa.

Najčešće je apsces rezultat borbe sa drugim mačkama bilo ogrebotinom ili ugrizom. Te male ranice redovno prolaze neopaženo danima skrivene u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blago otečenje zahvaćenog dela tela. U većini slučajeva ovakve ranice zarastaju bez ikakvih problema. Međutim, ugrizna ili ogrebna rana kontaminirana je bakterijama, tako da je vrlo često posledica ovog stvaranje apscesa. Ako je apsces dovoljno blizu površine kože vremenom će se sam iscediti. Nakon što se apsces otvori i isprazni se, dolazi do procesa izlečenja i tada se mačka vidno bolje oseća.

Intervencija kod veterinara obuhvata i davanje antibiotika, zatim čišćenje i drenažu apscesa kako bi se odstranile sve odumrle ćelije i upalna tečnost. Ponekad je ovo potrebno učiniti nekoliko puta. Naime, takve rane vrlo teško i dugotrajno zarastaju jer redovno zaostaje infekt unutar središta apscesa. Ako infekt zaostane unutar same rane, velika je verovatnoća da će ponovno da se razvije upalni proces. Do bržeg izlečenja dolazi postavljanjem drena ako to indikacija i lokacija na telu dopušta. Ako nije ugrađen dren otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i ponovo stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te usled pritiska izlaziti na površinu kože.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine