Dana, poenter, stara 6,5 godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog čestok kašlja. Dana normalno guta, jede i pije vodu. Pregledom laringsa i faringsa odbačena mogućnost prisustva stranog tela. Uzet bris iz nosa, urađena laboratorija i fizikalni pregled. Dijagnostikovan laringitis i tonzilitis. Data simptomatska terapija i zakazana kontrola za 24 sata.

Infektivni traheobronhitis (zarazni kašalj pasa) je veoma zarazno (lako se prenosi sa jedinke na jedinku) oboljenje gornjih respiratornih puteva pasa. U pitanju je oboljenje koje je izazvano mešanom infekcijom bakterije i najčešće dve grupe virusa. Najčešći uzročnici su Parainfluenza virus i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Inkubacija oboljenja traje 5-7 dana, posle čega se javlja kašalj jačeg ili slabijeg intenziteta, obično neproduktivan, pri čemu je telesna temperatura najčešće u fiziološkim granicama. Pas normalno uzima hranu i vodu, ali često i najmanji napor ili pokušaj lajanja izaziva snažan napad kašlja.

Oboljenje se prenosi putem direktnog kontakta sa obolelom jedinkom, putem aerosola, izmeta i preko zaražene obuće i odeće vlasnika, posuda za vodu i hranjenje, prostorija gde boravi zaraženi pas (izložbe i druga veća okupljanja pasa, zajednička igra lopticom)…

Psi su infektivni i do dve nedelje nakon infekcije. Klinička slika oboljenja se manifestuje iznenadnim kašljem, kijanjem, pas kao da hoće da izbaci kost iz grla, često dolazi i do pojave nagona na povraćanje, kada psi povrate nešto bele ili žućkaste pene.

Kašalj se najčešće intezivira kod uzbuđenja, povećanog fizičkog napora, promene vlažnosti vazduha, nadražaja povodcem na traheju. Psi su obično normalno raspoloženi i aktivni sa očuvanim apetitom i bez povišene telesne temperature.

Klinički znaci obično traju od 7-14 dana, mada postoje slučajevi gde usled komplikacija bolest traje i preko četiri nedelje.

 Pročitajte više:

Šiva ima zarazni kašalj
Zarazni kašalj kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine