Đole, maltezer, star 8 meseci,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog obostranog kriptohizma. Kriptorhizam je pojava zaostajanja jednog ili oba testisa u trbušnoj duplji ili preponskom kanalu. Takva anomalija je genetski urođena što znači da je naslednog porekla. Urađen operativni zahvat i odstranjivanje testisa. Đole je dobro i na kontrolnom pregledu odličnog opšteg zdravstvenog stanja.

U vreme rađanja psa testisi se nalaze u abdomenu u blizini bubrega. Spuštaju se u skrotum 7.-10. dana nakon rođenja. Kako je skrotum bogat masnim tkivom palpacija u smislu kontrole testisa nema smisla pre osme nedelje. Kod većine pasa moguće je sa velikom sigurnošću potvrditi prisustvo testisa između 8 i 12 nedelja starosti, a kod nekih rasa pasa najsigurnije je potvrditi prisustvo testisa u skrotumu između 5.-12. meseca.

Smatra se da je kriptorhizam naslednog porekla, tj. da se genetski prenosi sa roditelja na potomstvo. Kriptorhizam se smatra manom pa se mužjaci kriptorhidi ne koriste za parenje, kastriraju se. Kastracija se preporučuje iz još jednog razloga: naime, testis koji se nije spustio nalazi se na temperaturi tela, a to je temperatura koja je za stepen viša od fiziološke temperature na kojoj bi trebalo da se nalazi testis i koja omogućava neometanu spermatogenezu. Pri povišenoj temperaturi, nespušteni testis je sklon neoplastičnim promenama, pa može dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravstvenog stanja psa. Takođe, nespušteni testis je sklon torziji.

Za zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj duplji predisponirane rase su: pudle, chow-chow, jazavičar, pekinezer, bokser, buldog. Češće je zastupljen jednostrani kriptorhizam i kod njega je plodnost očuvana. Pored abdominalnog postoji i ingvinalni kriptorhizam kada je testis tokom spuštanja zaostao u ingvinalnom kanalu.

Lečenje kriptorhizma može biti medikamentozno (aplikacija hormonskoh preparata, što daje slabe rezultate). Tretman hormonima se sprovodi u najranijoj fazi (3-4 meseca starosti psa) ako je kriptrorhizam otkriven. Operativni vid podrazumeva hirurško odstranjivanje zaostalog testisa, a kastraciju normalno spuštenog testisa.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Nikola Savić
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine
Radosav Vranić
Jovana Dimitrijević