Đole, Epanjel Breton, star osam godina,.. na poziv vlasnika, ekipa VET Klinike Sveti Vrači izašla je na teren kako bi Đoletu ukazali pomoć. Đole se najeo sitnih pilećih kostiju, mučnina i problemi sa krvavom stolicom počeli su veoma brzo. Prisutno krvarenje iz digestivnog trakta. Đole primio simptomatsku terapiju, infuziju i antibiotike.

Problemi u ishrani sa kostima počinju onda kada su one osnovni deo obroka, kada se u obroku nalaze često i u velikoj količini i kada se daju kosti koje mogu oštetiti digestivni trakt zbog svoje strukture.

Kosti domaćih životinja koje se koriste u ishrani pasa predstavljaju dobar izvor kalcijuma i fosfora koji ulaze u sastav organizma. Kalcijum i fosfor koji se nalaze u kostima su iskoristivi više nego iz bilo kog drugog izvora, a odnos kalcijuma i fosfora i njihov udeo u ishrani je veoma vazan faktor naročito kod pasa koji su u razvoju. Pored toga što su dobar izvor minerala koji učestvuju u izgradnji skeleta i zuba, kosti regulišu tvrdoću stolice tako da psi koji su hranjeni od malena kostima retko imaju probleme sa analnim vrećicama s obzirom da čvrsta stolica pomaže pražnjenju analnih vrećica.

Štenci u uzrastu od 4 meseca menjaju zube i u tom periodu im se mogu dati cevaste goveđe kosti jer njihovim glođanjem pomažu ispadanje mlečnih zuba dok stariji psi sa stalnim zubima mogu oštetiti sekutiće prilikom glođanja kostiju.

Problemi u ishrani sa kostima počinju onda kada su one osnovni deo obroka, kada se u obroku nalaze često i u velikoj količini i kada se daju kosti koje mogu oštetiti digestivni trakt zbog svoje strukture. Tvrda i bela do beložuta stolica govori nam da je pas pojeo više kostiju nego što treba. Nakon dospeća u donje partije digestivnog trakta oštre ivice kostiju se uklješte na sluzokožu debelog creva i uzrokuju opstipaciju (tvrdu stolicu, zatvor). Pored opstipacije neke kosti mogu dovesti i do oštećenja i rupture creva, naročito cevaste kosti živine koje nakon lomljenja imaju oštre krajeve koji se mogu zabosti u sluzokožu prilikom prolaska kroz digestivni trakt. Riblje kosti su takođe opasne za ishranu pasa i mačaka i nikako se ne smeju davati.

Kao dobra zamena za kosti danas se na tržištu mogu kupiti presovane kosti, koštano brašno, dikalcijum fosfat i dr. koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe u kalcijumu i fosforu. Ukoliko vlasnici ne mogu da priušte kupovinu ovih hraniva i ne mogu samleti kosti u pastozno stanje, onda se preporučuje davanje goveđih cevastih kostiju, kostiju kičme, zglobova, karlice (kosti koje pas neće moći da zdrobi i proguta) ili mlevene ljuske jajeta. Pored toga potrebno je davati vitamin D koji je značajan za regulaciju odnosa kalcijuma i fosfora. U veterinarskoj praksi, veterinari se često sreću sa problemima nastalim zbog ishrane kostima tako da ni jedan veterinar neće preporučiti ishranu kostima. Ishrana pasa kostima ne znači da će pas sigurno dobiti zatvor zbog čega je vlasnike životinja teško ubediti da pse ne hrane kostima.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine