Dona, zlatni retriver, stara deset godina,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog hiperventilacije i nemogućnosti da stane na noge. Primetna upala perianalne regije sa vidnim otokom i bolnošću. Telesna temperatura dostiže 41 stepen. Data medikamentozna terapija po protokolu za lečenje, zakazana kontrola i nastavak terapijskih procedura.

Analne žlezde su parni organi smešteni sa obe strane anusa, koje su bitne u socijalnoj interakciji među životinjama, kao i za obeležavanje teritorije. One predstavljaju biološku osobenost većine mesojeda.

Njihovi izvodni kanali završavaju u anusu. Proizvod ovih kesica je žučkasto-sivkast ili kremast sadržaj koji prilikom normalne defekacije, tj. izbacivanja stolice biva istisnut i sa fecesom izbačen u spoljašnju sredinu. Ponekad su psi u stanju da kada se uplaše istisnu sadržaj iz analnih kesica kontrakcijom mišiča analnog sfinktera.

Poremećaj u stvaranju sekreta i pražnjenju analnih vrećica kao i pojava infekcija čest su problem koji se sreće u maloj praksi. Psi relativno često imaju problema sa ovim žlezdama za razliku od mačaka kod kojih analne žlezde oboljevaju jako retko …

 Pročitajte više:

Čeda – paraanalna upala

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Nikola Savić
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine
Radosav Vranić
Jovana Dimitrijević