Flofi, pomeranski špic, star dva meseca,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači nakon pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja. Odbija da jede, ima proliv. Urađen brzi test i dijagnostikovano prisustvo parvo virusa i Corona virusne infekcije u isto vreme. Urgentno date infuzione doze, serum i ostala simptomatska terapija, naredna dva dana još dve aplikacije seruma. Pacijent u narednim danima pod strogim 24 satnim nadzorom.

Parvoviroza je vrlo zarazno oboljenje kod pasa uzrokovano izrazito otpornim parvo virusom, koji se pod povoljnim okolnostima u sredini može zadržati i do godinu dana. Parvovirus pojavio se krajem 70-tih, a zatim se vrlo brzo proširio po celom svetu. Kod nas se prvi put pojavio 80-ih i praktički je desetkovao tadašnju populaciju pasa, koja je prvi put došla u dodir s tom bolešću.

Glavni izvor zaraze je bolestan pas, koji virus izlučuje izmetom, urinom i slinom. Klinički zdravi psi mogu biti kliconoše i izlučivati virus. S obzirom da se virus u velikim količinama izlučuje u okolinu, osim direktnim dodirom sa zaraženim psom, izvor zaraze mogu biti prostorije zagađene izmetom, predmeti (posude, igračke…) ali i parkovi i igrališta za pse …

Corona virusna infekcija pasa je zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju štenci, mada mogu oboleti sve kategorije pasa. Bolest se manifestuje gastroenteritisom, smanjenim apetitom, akutnim povraćanjem, prolivom i dehidracijom organizma. Uginuća su retka ali mogu da se jave kod mladih štenaca.

Uzročnik bolesti je pasji coronavirus (Canine Coronavirus, CCoV ) koji je drugi vodeći uzročnik proliva kod pasa. Uzočnik je iz reda Nidovirales, familije Coronaviridae i roda Coronavirus. Pored Canine Enteric Corona virusa koji izaziva prolive, izolovan je i dugi tip pasjeg corona virusa koji uzrokuje respiratorne bolesti u pasa. Ovaj tip virusa poznat je kao Canine Respiratory Coronavirus i prvi put je izolovan u Velikoj Britaniji 2003 godine iz pluća psa …

 Pročitajte više:

Simba ima parvovirozu
Tajson – Corona virusna infekcija

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine