Gricko, engleski stafordski terijer, star jedanaest meseci,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači radi zakazane kastracije. Hirurški zahvat sproveden uredno a Gricko se vrlo brzo „izgubio“ u zagrljaju svoje porodice.

Kastracija je hiruški postupak kojim se odstranjuju oba testisa, pa skrotum ostaje prazan, ne proizvode se hormoni, oplodnja nije moguća. Sama operacija ne traje dugo i pas se vraća kući istog dana. Optimalno vreme za kastraciju je posle šestog meseca starosti. Kastracija pasa je medicinski indikovana kod izostanka spuštanja testisa u skrotum, kod tumora testisa, kao i kod povećanja prostate.

Uopšteno se može reći da kastrirani mužjaci manje lutaju i ne beže za kujama koje su u teranju, bolje slušaju, a mokraćnu bešiku prazne kada je puna, a ne da bi drugim psima ostavili mirisne poruke (obeležavanje teritorije).

Kastrirani psi su skloni povećanju telesne težine, ali samo ukoliko se ne kreću dovoljno i ako im ishrana nije pravilno izbalansirana, za šta su svakako vlasnici pasa najviše odgovorni. Kako pas stari, manje se kreće i potrebno mu je manje hrane.

Kastrirani psi su manje agresivni, ne samo prema ostalim psima, nego i prema ljudima. Sa zdravstvenog aspekta, kastracija je povoljna jer smanjuje izglede za nastanak tumora testisa (često se javlja kod starijih pasa), tumora prostate, kao i tumora u analnoj regiji.

VET Klinika Sveti Vrači hiruršku proceduru kastracije obavlja rutinski, intervencija traje oko sat vremena uključujući pripremu psa i sedaciju, a pas napušta kliniku neposredno nakon obavljene hirurške procedure.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine