Pas rase Labrador retriver, ženka, stara 4 godine,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači sa rasekotinom, nanetom komadom stakla, na zadnjoj nozi, obilno krvarenje, pas sediran, rana obrađena i očišćena, zašivena,.. Bezbrižno trčanje po parku moglo se završiti kobno. UVEK PREGLEDAJTE MESTO NA KOME SE VAŠ LJUBIMAC IGRA!!!

Posekotine nožem ili staklom ubrajamo u rane nastale vučenjem i pritiskom. Kod ovih rana rubovi su oštri, a površine posekotine glatke. Oštećenje tkiva je neznatno, krvarenje je veće nego kod rana nanetih testerom ili drugim tupim predmetom.

Pri zbrinjavanju rana dva su značajna postupka koja bi vlasnik trebao da učini. Prvo je, privremeno ili stalno zaustavljanje krvarenja i sprečavanje naknadne infekcije. Mora se imati na umu da su ovi zahvati kod pojedinih povreda bolni pa se treba zaštititi na odgovarajući način (zaštitna korpa ili povez).

Krvarenje koje je opasno po život može biti arterijsko (svetlo crvena krv ističe u mlazu sinhrono sa udarima srca), ili vensko (tamno crvena krv u mlazu), ili kombinacija prethodna dva. Svežu ranu ne treba ispirati 3 % hidrogenom ako u kratkom roku životinja ne može biti odvedena veterinaru. Na ranu iz koje je zaustavljeno krvarenje na treba ništa stavljati da se tek stvoreni koagulum ne bi oštetio.

Stavljanje kompresivnog zavoja je prva metoda sa kojom treba pokušeti zaustaviti krvarenje. Nekoliko komada sterilnih tampona od gaze treba staviti na ranu i omotati ih zavojem. Pritisak u početku, dok ne stane krvarenje, treba biti jači da bi se postepeno kasnije popuštao. Može se pokušati i sa pritiskom na neki veći krvni sud kojim se snabdeva određena regija tela.

Druga metoda se koristi u slučajevima jačeg i intenzivnijeg krvarenja iz većih krvnih sudova ili prilikom otkidanja delova ekstremiteta. U tim slučajevima, budući da je život jako ugrožen, treba staviti povez iznad mesta krvarenja i jako ga stegnuti (povez mora biti između rane i srca). Na svakih 30-ak minuta treba popustiti povez i omogućiti dotok krvi u tu regiju na 2-3 minute da ne bi došlo do nekroze.

Rane duže od 1 – 1,5 cm, ujedne, ubodne, kao i rane starije od 12 sati zahtevaju poseban tretman, pa takvog psa treba odvesti na veterinarski pregled.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine