Julijana, tibetanski terijer, stara 12 godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog učestalog i bolnog mokrenja, nekada i nemogućnosti mokrenja, povišene telesne temperature, sa blago nadutim abdomenom, nakon seta dijagnostičkih metoda ultrazvučna sonografija pokazala prisustvo kamena promera 10,2 mm u mokraćnoj bešici, dijagnoza potvrđena kombinovanim dijagnostičkim metodama, laboratorijskom analizom mokraće i rentgenskim snimkom. Julijana je na medikamentoznoj terapiji (antibiotici, antiseptici, spazmolitici, analgetici) u postupku pripreme za operativni zahvat – cistektomiju..

Uloga urinarnog trakta je da ukloni otpadne materije iz organizma. Neke od otpadnih materija su slabo topljive pa se talože u mokraćnom traktu i stvaraju kamenac. Kamenac se može stvoriti u urinarnom traktu i uretri, ureterima i bubrezima. Kamenac nastaje odlaganjem kristala u organski matriks. Tome pogoduje sastav i pH urina, postojeće infekcije, nasledna predispozicija, volumen urina, učestalost uriniranja i svakako način ishrane.

Psi su manje skloni bolestima mokraćne bešike i izvodnog mokraćnog kanala (uretre) u odnosu na mačke. Međutim, donji delovi mokraćnog sistema mogu biti mesto za upale, infekcije, kamenje, ili druge prepreke. Simptomi koji ukazuju da vaš pas možda ima problem sa donjim delovima urinarnog trakta su otežano mokrenje, zamućen urin ili pojava krvi u urinu, intenzivan miris urina i često lizanje urinarnog otvora.

Mokraćno kamenje (uroliti) javljaju se kod 1% pasa. Uroliti se sastoje od kristalisanih minerala, kao što su struviti, oksalati, urati, cistin, ili kalcijum fosfat. Jedan od preduslova za nastanak urolita predstavljaju organska jezgra – deskvamisani epitel, gnoj koji služi kao osnova za taloženje kristala.

Drugi značajan faktor je pojačano izlučivanje minerala urinom – usporeno proticanje mokraće, deficit vitamina A, greške u ishrani – višak kalcijuma i fosfora u hrani, hiperparatireoidizam itd. Kamen se može naći bilo gde u urinarnom traktu. U početku nastaju mikroliti, a vremenom, ukoliko terapija ne započne na vreme, od njih nastaju makroliti. U mokraćnoj bešici on izaziva iritaciju, čime se povećava verovatnoća za nastanak cistitisa ili bakterijske infekcije. U uretri mogu izazvati delimičnu ili potpunu opstrukciju. Kada se to dogodi, protok urina se smanjuje, a kada nastane potpuna opstrukcija, urin se zadržava u telu, dovodeći do postrenalne azotemije.

Određene rase imaju veću sklonost ka urolitijazi. To su dalmatinci, jazavičari, baseti, engleski buldozi, jorkširski terijeri, irski terijeri, lasa apso, mini pudle, šnauceri, ši cu i čivave.

Ukoliko se pravovremeno postavi dijagnoza neke vrste kamena mogu se rastvoriti posebnim veterinarskim dijetama, ili se mogu isprati iz mokraćne bešike, a ukoliko su kamenci preveliki, ili je njihov broj veći ili su drugačijeg hemijskog sastava, tako da se ne mogu rastopiti dijetama, onda je nažalost potrebno njihovo hirurško odstranjivanje. Nakon uklanjanja kamena, zbog preventive, pas mora biti na određenom režimu ishrane kako se kamen ponovo ne bi stvorio. Medicinska hrana podstiče povećano unošenje vode, smanjenje mineralnog sadržaja urina i stvaranje pH koji je inkopatibilan sa vrstom kamena koji je uklonjen.

Kada znamo vrstu kamena, određujemo niz mera kojima se osigurava da se ovakvi zdravstveni problemi kod životinje ne ponove. To se rešava uvođenjem posebnih dijeta sa niskim sadržajem natrijuma, fosfora, kalcijuma, ili magnezijuma, zatim povećanjem unosa tečnosti, ili kroz veći udeo vlažne hrane.

 Pročitajte više:

Urolitijaza kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine