Kiki, pomeranac, stara 4 godine,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog učestalog povraćanja. Kiki povraća beli, po obodima providni, penušavi sadržaj. Nosna pečurka glatka, vlažna i sjajna, vidljiva sluzokoža crvenkasta, tonsile naglašene, u grlu beličasta pena, torax simetričan, nalaz na plućima uredan, u predelu abdomena nema bolova. Dijagnostikovan laringitis, data simptomatska terapija i zakazana kontrola za 24 sata.

Liringitis je infekcija prednjih disajnih puteva kod kojih je glavni simptom kašalj. Bolest ima sezonski karakter i najčešće se javlja u proleće i jesen kada su velike temperaturne razlike između dana i noći, ali se može javljati i zimi (boravak u toplim stanovima i šetnja na niskim spoljnim temperaturama) i leti (boravak u klimatizovanim stanovima i automobilima i šetnje na visokim spoljnim temperaturama).

Ukoliko pas udiše hladan vazduh, jede hladnu hranu iz frižidera, pije hladnu vodu ili zimi jede sneg, sluznica grla postaje osetljiva i podložna infekcijama najčešće virusima, ali i bakterijama, gljivicama i mikoplazmama.

Pas kašlje glasno i hrapavo otvorenih usta i pognute glave i zaista izgleda kao da mu je nešto zapelo u grlu pa to pokušava da izbaci. Lako se može naterati na kašalj i sa blagim pritiskom u području grkljana i prvih prstenova dušnika. Kašalj se javlja u napadima, a ponekad pas može i da povraća beli penušavi sadržaj koji ih iritira zbog gutanja sekreta.

Pas uglavnom ima dobar apetit i normalno je aktivan pa bolest najčešće prolazi spontano u toku nekoliko dana. Laringitis kod pasa može se uporediti s blagim slučajevima viroze kod ljudi pa kao i kod viroze, laringitis ne bi trebalo odmah početi lečiti antibioticima.

Takvu životinju bi trebalo poštedeti od bilo kakvih aktivnosti, smanjiti broj i trajanje šetnji naročito rano ujutro i uveče, hraniti je vlažnom hranom da je ne grebe po grlu, izbegavati ogrlice-davilice da dodatno ne nadražuju dušnik, davati vitamine radi podizanja imuniteta. Grlo se može prskati propolisom za decu bez alkohola ili se mogu davati sirupi za smirivanje kašlja, ali u dogovoru sa veterinarom, jer neki sirupi za ljude i decu kod pasa mogu izazvati kontraindikacije.

Ukoliko se promeni opšte stanje životinje tako da manje jede ili ne jede, manje je aktivna, ima povišenu temperaturu, a kašalj se ne smiruje, treba se obratiti veterinaru kako se upala ne bi proširila i na donje disajne puteve i da se ne bi razvila upala pluća. Kod mladih pasa koji još nisu potpuno razvili imunološki sistem ili kod starijih pasa, već kod prvih znakova laringitisa treba se obratiti veterinaru.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine