Koko, nemački špic, stara 4 meseca,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači zbog trenutne promene ponašanja. Pas vrlo potišten, apatičan, telesna temperatura ispod normalne, fiziološki pregled pokazao bolnost na palpaciju abdominalnog dela, urađena RTG dijagnostika, primećeno prisustvo stranog tela veličine 5mm, kružnog oblika u oba preseka. Na sugestiju vlasnika da je možda u pitanju kokica, psu dat laksativ uz stalno promatranje i novu RTG dijagnostiku za par sati.

Za pse je karakteristično da tokom igre i aportiranja predmeta, sa hranom progutaju i strano telo. Spisak sitnica koje dospeju u usta ljubimcu poduži je i iznenađujuće raznovrstan, pa se na njemu nađu: kamenje, pluta, klikeri, sunđeri, krpe, čarape, plastične kese, delovi odeće, čak i zapušači flaša, stiropor i kanap.

Ponekad je gutanje ovih predmeta posledica pogrešne ishrane koja psa primorava da traga za nedostajućim materijama (u ovom slučaju se radi o mineralno-vitaminskom disbalansu kalcijuma i fosfora, te vitamina A i D), invaziji crevnih parazita ili zapaljenju želuca. Međutim, razlog može da bude i radoznalost ljubimca, igra ili jednostavno neposlušnost i silna želja da uradi ono što ne sme.

Mehanička oštećenja nastaju kad strano telo počne da se raspada i oslobađa hemikalije od kojih je sastavljen, ili zatvara izlaz ka crevima i pravi dodatni problem sa nemogućnošću oticanja sadržaja. U prvom slučaju sporost procesa dovodi do postepenog razvijanja simptoma, ali je taj proces nezaustavljiv. Strano telo može ponekad da se uoči na spoljašnjem delu tela mladih i mršavih pasa. Da bi se to sa sigurnošću dijagnostikovalo, potrebno je snimanje.

Od simptoma mogu da se očekuju slabljenje ili gubitak apetita, povraćanje ili nadražaji, kao i često štucanje. U težim slučajevima, simptomi su isti kao kod oštećenja sluzokože želuca i kataralnog zapaljenja. Ono što se sigurno zapaža je konstantno mršavljenje i promena ponašanja. Pas postaje neveseo, ne može da uzima hranu, a vodu pije više nego inače i često povraća. Bukvalno, vlasnik ima osećaj da se ljubimac topi pred njegovim očima.

Zbog nemogućnosti blagovremenog uočavanja problema, vlasnik treba da se usredsredi na profilaksu. On treba pažljivo da prati ponašanje psa i ne dozvoli mu da kida igračke, papuče ili patike čije parčiće može da proguta. Isto je i sa ostacima mesnih prerađevina i njihovim omotačima koji primamljivo mirišu, ali su nesvarljivi.

Sve dok nepoželjan sadržaj može da se izbaci, nema problema, ali ako on ostane u telu ljubimca, a pojave se simptomi koji ukazuju na probleme, vlasnik treba odmah da odvede psa veterinaru koji će preduzeti neophodne mere, pa i operaciju ukoliko zatreba.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine