Leo, mešanac, star dve godine,.. urgentno doveden u VET Kliniku Sveti Vrači nakon neuspešnog lečenja u nekoliko VET ambulanti i VET fakulteta. Pas povraća žuč, ima jako kompromitovano disanje dok je u ležećem položaju. Psu se rapidno pogoršava zdravstveno stanje. Probali smo, prateći simptome da primenimo terapijski protokol za akutni gastritis. Nakon prvog dana videli smo da ne deluje i da je problem mnogo veći. Na nativnom rentgenogramu, ultrazvučnom pregledu, hematološkim i biohemijskim analizama krvi (analize i izveštaju o specijalističkim pregledima sačinjeni od strane kolega sa Fakulteta veterinarske medicine), ne može se izvući zaključak o patofiziološkim mehanizmima progresije kliničkih simptoma.

Obzirom na nepovoljan prognostički tok bolesti, vlasnici smo predložili gastroskopiju, kontrastnu rendgenografiju i eksplorativnu celiotomiju u opštoj anesteziji. Dobijen pristanak vlasnice.

RASPLET !

Krećemo da sprovodimo premedikaciju opšte anestezije i indukovanu opštu anesteziju. Prilikom intubacije uočavamo konac za šivenje koji se spušta duž jednjaka, praveći petlju ispod jezika. Konac je duboko usečen u frenulum jezika i bazu jezika, nedostupan vizualizaciji klasične inspekcje usne šupljine. Sprovedena procedura gastroskopije u opštoj anesteziji i tom prilikom uklonjen konac iz jednjaka i želuca. Endoskopijom se uočavaju ekhimotične promene na sluzokoži distalne trećine jednjaka i želuca. Prisutna spontana kapilarna krvarenja. Aplikovana terapija prema protokolu za akutni gastritis, antacidi i prokinetici.

Leo je večeras odlično. Pozdravio nas je mahanjem repom, primio je svoju terapiju i očekujemo da već sutra ide kući. Idemo u nove avanture Leo ali što dalje od šivaćeg pribora 🙂

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine