Li, nemački ovčar, stara osamnaest meseci,.. dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači nakon što je vlasnik na trbuhu opipao izbočinu prečnika jednog centimetra. Palpacijom abdomena dijagnostikovana umbilikalna ili pupčana hernija, predložen operativni zahvat i isti zakazan. Li trenutno ne oseća posledice, stanje pratimo kako se primičemo datumu operativnog zahvata.

Pupčana kila – hernia umbilicalis se najčešće viđa odmah nakon štenjenja i može se primetiti i sa mesec dana starosti, a nastaje kada kuja odgrize pupčanu vrpcu uz sam abdominalni zid. Rez se pravi na samoj hernijalnoj vreći što u ovom slučaju predstavlja ispupčenje kože. Kroz ovako načinjeni otvor prolabira ili omentum ili creva. Kada se to reponira u abdomen, šije se hernijalni otvor. Nakon šivenja hernijalnog otvora šije se koža.

Abdominalna odnosno ingvinalna kila se operiše tako što se na koži pravi rez duži od hernijalnog prstena. Pod kožom se nalazi hernijalna vreća koja se preparira sve do ivice samog hernijalnog prstena. Hernijalna vreća se preparira i reponira u abdomen ili se seče i odstranjuje. Hernijalni prsten se zatvara šivenjem a zatim šije koža. Operativni zahvat se radi u opštoj anesteziji.

Hernia, kila ili bruh je najčešće uvrnuće trbušne ovojnice kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena sa delovima creva, delom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. Pojam hernije podrazumeva pojavu kada se tkivo ili deo organa pomakne izvan telesne šupljine u kojoj inače normalno leži. U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna ili preponska te skrotalna. Pupčana hernija javlja se kao mala izbočina (dugme) na sredini trbuha, okom je vidljiva i pipa se vrlo brzo nakon par dana života šteneta, a nastaje zbog neformiranog i nezatvorenog pupčanog prstena.

Etiologija ove hernije je nasledni faktor ili sečenje pupčane vrpce oštrim predmetom preblizu trbušne ovojnice od strane vlasnika psa, dok normalno kuja prekida sama zubima. Sadržaj hernije može se reponirati ili ne, odnosno kada štene / psa okrenemo na leđa, prstom se može / ne može ugurati sadržaj ponovo u trbušnu šupljinu.

Kod malih kućnih ljubimaca preporučuje se hirurški zahvat. Prethodno bi trebali posetiti svog veterinara koji će obaviti pregled (palpaciju) i ustanoviti radi li se o herniji ili zaostaloj rani na mestu pupčane vrpce.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine