Maks, bišon, star 12.5 godina,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog izrasline u nosnoj šupljini. Granulom zagnojen sa nekrotičnim tkivom. Nosna proliferacija u septumu praćena gnojnom upalom. Granulom hirurški odstranjen endoskopskom procedurom u nosnoj šupljini. Data antibiotska terapija. Maks je odlično podneo operaciju.

Duboke piodermije su ozbiljnije bakterijske infekcije koje se šire do dermisa i često dopiru do potkožnog tkiva. Češće se javljaju kod pasa nego kod mačaka. Najčešći uzročnik dubokih piodermija pasa je Staphilococus intermedius. Osim stafilokoka duboke piodermije mogu izazvati i druge bakterije kao što su Streptococus sp, Corynebacterium pseudotuberculosis, Proteus sp, Pasteurella sp, Pseudomonas sp i Escherrichia coli. Bakterije ulaze u kožu kroz pore odn. dlačne folikule, preko povreda na koži, preko oštećene kože dejstvom parazita itd. Duboke piodermije pasa i mačaka nikada ne nastaju spontano već su potrebni predisponirajući faktori za nastanak oboljenja kao što su imunosupresija, ozlede kože usled dejstva parazita ili trauma, folikularna hiperkeratoza (kalus i komedoni), superficijalne bakterijske infekcije, nehigijena i dr.

Bakterijski granulomatozni dermatitis (kožni bakterijski granulomi)

Kožni bakterijski granulomi nastaju traumatskom implantacijom bakterija koje su uglavnom saprofiti ili nastaju kao posledica postojećeg patološkog procesa na mišićima i kostima. Uzročnici koji dospeju u kožu nakon trauma stimulišu snažan ćelijski imuni odgovor pa su i lezije granulomatozne ili piogranulomatozne. Granulom nastaje kada organizam uspe da izoluje infekciju ali ne i da je eleminiše.
Botriomikoza je primer granulomatoznog dermatitisa, a prouzrokovana je koagulaza pozitivnim stafilokokama. Lezije su u vidu čvorića koji su smešteni u koži ili potkožju. Čvorići su čvrsti, pojedinačni ili multipni sa fistulama iz kojih se cedi gnojav iscedak sa belim granulama koje podsećaju na zrna peska.

Terapija se sastoji u hirurškom uklanjanju granuloma jer antibiotici ne mogu dopreti do granulomatozne mase. Antibiotski tretman se sprovodi nakon uklanjanja granuloma.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine