Maza, labrador retriver, stara 4 meseca,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog povrede zadnje desne noge nastale u igri sa decom. Pas drži savijenu nogu i ne oslanja se na nju. Urađen RTG dijagnostički pregled. RTG snimak pokazao dijagonalnu frakturu butne kosti sa jednim izdvojenim fragmentom. Noga fiksirana i data terapija protiv bola. Preporučen operativni zahvat.

Smatra se da su prelomi kostiju najčešće traume kod pasa, ali to nisu i jedine povrede zbog kojih je potrebna pomoć veterinara. Prelomi kostiju zajedno sa jakim udarcima u saobraćajnim nesrećama, mogu dovesti do ozbiljnijih povreda mekih tkiva, a neretko su i posledice povrede unutrašnjih organa. Ujedi u tučama zbog uspostavljanja dominacije, borbe za teritoriju ili prednosti u parenju vrlo često izazivaju traume kod pasa na koži ili mišićnom tkivu. Ipak, veterinarska praksa pokazuje da su prelomi kostiju i naprsnuća koštanog tkiva dominantne traume kod pasa.

Prelomi kostiju ili frakture kostiju su posledica delovanja jake traumatske sile na koštani sistem. U slučajevima kada već postoji oboljenje kostiju često je dovoljan manji udarac ili pritisak neke sile da bi došlo do preloma. Kod mlađih pasa koštani sistem je znatno otporniji na dejstvo traume, tako da su češći nepotpuni prelomi kostiju odnosno naprsnuća. Kod starijih pasa uglavnom dolazi do težih povreda koštanog sistema, odnosno preloma kostiju.

Postoje unutrašnji ili zatvoreni prelomi i otvoreni prelomi kostiju. Otvoreni prelomi kostiju predstavljaju ozbiljnije traume kod pasa, jer kod njih dolazi do prekida mišićnog i kožnog tkiva pa je kost izložena mnogim patogenim mikroorganizmima. Kod ovih preloma, kost se može videti golim okom. Kod zatvorenih preloma i naprsnuća, uvid u stanje koštanog tkiva se može videti samo uz pomoć rendgentskog snimka. Otvoreni prelomi kostiju se često dodatno komplikuju vrlo teškim infekcijama gde može doći i do gangrene ili odumiranja koštanog tkiva što može izazvati teške posledice kao što su neophodnost amputacije ekstremiteta pa čak i smrt ljubimca. Treba znati da, kada su prelomi kostiju u pitanju, vrlo često dolazi i do ostalih poremećaja u organizmu. Takve traume kod pasa često izazivaju stanje šoka i spoljašnja ili unutrašnja krvarenja.

Traume kod pasa izazvane prelomima kostiju se najčešće sreću na ekstremitetima, tj. nogama. U pitanju su traume dugih, cevastih kostiju, podkolenice i natkolenice, ali nisu retka naprsnuća pa i prelomi kostiju šapa …

 Pročitajte više:

Žika polomio nogu

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine