Micika, domaća evropska mačka, stara jednu godinu,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon učestalog povraćanja, odbija da uzima hranu, jako uznemirena, sa višednevnom opstipacijom, otečen abdomen sa izrazito tvrdom regijom kolona, nakon urađene dijagnostike, ultrazvučnog i rentgenskog pregleda, a u konsultaciji sa vlasnikom, operativno odstranjen nakupljeni fekalni sadržaj, dijagnostikovan megakolon, Micika je trenutno u bloku intenzivne nege, pod stalnim nadzorom, postoperativni tok uredan.

Megakolon je ekstremno stanje creva gde su ona proširena i slabo pokretna što često ide u kombinaciji sa nakupljanjem fekalnog materijala i zatvorom. U više od 50% slučajeva nepoznat je uzrok ove bolesti, međutim poznato je da poremećaji koji uzrokuju česte zatvore mogu vremenom dovesti do razvoja megakolona. Dugo vremena se aktivno raspravljalo da li je problem neurološke ili fiziološke prirode, ali novija istraživanja su utvrdila da mačke koje pate od megakolona imaju problem sa glatkim crevnim mišićnim tkivom.

Mogući poznati uzroci su suženje pelvisa, neurološka ozleda, urođena genetska mana kod rase Manx, karcinom creva ili komplikacije od prethodnih hirurških zahvata.

Rizični faktori su starost (bolest se najčešće javlja kod mačaka srednjeg životnog doba, prosečne starosti 6 godina), rasa (polovina slučajeva primećena je kod domaće evropske mačke, i značajan postotak kod sijamske i Manx rase), pol (70% slučajeva otpada na muške jedinke) i postojeći medicinski poremećaji, poput čestih zatvora.

Prevencija megakolona je često teška. Ako je moguće, treba eliminisati moguće uzročnike. Mačkama koje su sklone zatvoru može pomoći prehrana bogatija vlaknima, laksativi ili klistir. Vlakna se u prehranu mogu dodati korišćenjem nekih od veterinarskih preparata ili dodavanjem pasirane bundeve koja je bogata vlaknima a mačke je često vole. Obavezno životinji treba obezbediti dovoljnu količinu sveže pitke vode!

Klinički simptomi su napor pri vršenju nužde, bolna stolica, krv u stolici, izbacivanje male količine tvrde i suve stolice ili potpuni izostanak iste. Obično se radi o mačkama koje su u pošlosti imale problema sa zatvorom. Treba obratiti pažnju i na simptome izazvane dugotrajnim zatvorom, poput anoreksije, bezvoljnosti, gubitka težine, bola u abdomenu ili povraćanja.

Veterinar će dijagnostikovati problem rentgenskim snimkom, kolonoskopijom, ili nekom drugom metodom ako se sumnja na postojanje tumora ili neuroloških problema.

Kako je megakolon poremećaj funkcije glatkih mišića creva, cilj lečenja je održavati mekšu stolicu i poboljšati pokretljivost creva pomoću lekova koji podstiču kontrakciju glatkih mišića creva.

Početna terapija megakolona zavisi od težini stanja i generalnog uzroka. Jednokratni ili početni simptomi ne traže nikakve zahvate. U slučaju ponavljanja simptoma koristi se kombinacija metoda, ali se često pre bilo kakvih zahvata životinji da intravenska fiziološka otopina kako bi se ublažila dehidracija i disbalans elektrolita koji neizbežno dolaze uz megakolon.

Sledeći korak je klistir koji se u težim slučajevima kombinuje sa mehaničkim uklanjanjem fekalnog materijala iz creva. To se najčešće radi dok je životinja pod potpunom anestezijom jer većina mačaka iz razumljivih razloga nije preterano oduševljena procedurom. Ponekad je potrebno više od jednog tretmana da bi se uklonila većina nakupljenog fecesa.

Nakon uklanjanja crevnog sadržaja, veterinat će propisati laksative i lekove koji podstiču pokretljivost creva kako se stanje ne bi ponovilo u budućnosti.

U retkim slučajevima kada mačka ne reaguje dobro na terapiju, potrebno je uraditi hirurški zahvat.

Ispravna prehrana je najvažniji deo prevencije megakolona. Uobičajena je praksa da mačku hranite sa hranom koja je bogata vlaknima koja će poboljšati konzistenciju i volumen stolice. Postoji nekoliko načina na koji se ovo može postići. Vlakna se mogu dodati u obliku prehrambenih aditiva koje će vam preporučiti veterinar ili prebacivanjem na hranu bogatiju vlaknima koju možete naći u slobodnoj prodaji. Postoje i prirodni izvori vlakana koje možete koristiti, poput pšeničnih mekinja ili pasirane bundeve.

Neki vlasnici probegavaju drugačijem pristupu. Umesto unošenja vlakana stanje drže pod kontrolom smanjivanjem volumena stolice korišćenjem hrane sa visokim nivoom probavljivosti, gde se iz organizma izbacuje manji deo u obliku stolice. Ako se odlučite za ovu opciju, potražite hranu ovih karakteristika. Nemoguće je reći koja je od navedenih metoda ispravna. Najbolje je kombinovati obe i metodom pokušaja odrediti koja daje najbolje rezultate u slučaju vašeg ljubimca.

Ako primetite jako tvrdu stolicu u pesku, možete koristiti blagi laksativ. Često se propisuju i lekovi koji podstiču rad creva.

Mačke koje pate od megakolona zahtevaju česte preglede kako bi se pratila reakcija na terapiju. Vlasnici moraju obratiti pažnju napreže li se njihov ljubimac pri vršenju nužde, oseća li bol i ima li tragova krvi u stolici. Pravovremena reakcija na moguće napade zatvora značajno će popraviti kvalitet mačjeg života.

Prognoza se smatra dobrom. Većina mačaka će pozitivno reagovati na terapiju. Mali broj će patiti od povremenih zatvora koje mogu ali i ne moraju zahtevati intervenciju veterinara. Određenom broju terapija neće pomoći i jedino rešenje biće hirurški zahvat. Srećom, uspešnost zahvata je visoka i većina pacijenata ne pati od nikakvih posledica.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine