Mia, nemački patuljasti špic, stara tri godine,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači blago dezorijentisana, povraća, ima povišenu temperaturu, odbija da jede, ima upaljeno i crveno ždrelo. Urađena krvna slika, uvećani leukociti, uzet bris grla, data simptomatska terapija zbog moguće bakterijske infekcije. Mia otpuštena na kućno lečenje uz terapiju do rezultata brisa.

Tonzillitis – Angina je oboljenje koje se karakteriše zapaljenjem krajnika i okolne sluzokože. Zapaljenje ždrela se javlja dosta retko kao samostalno oboljenje, mnogo češće udruženo sa zapaljenjem krajnika. Međutim, zapaljenje krajnika može veoma često da se javi kao samostalno oboljenje. Prema karakteru, zapaljenjske reakcije razlikujemo kataralni, folikularni, flegmonozni, a kod mačaka i ulceromembranozni tonzilitis.

Uzroci oboljenja mogu biti primarni i sekundarni. Infektivne bolesti, kao što su štenećak, parvoviroza, zarazno zapaljenje jetre i leptospiroza su gotovo uvek praćene i tonzilitisom. Međutim, u patogenezi tonzilitisa značajnu ulogu igraju i nespecifični faktori, naročito za osetljive pasmine koje se drže u stanu i to u zimskom periodu, uzimanje veće količine hladne vode posle šetnje ili kod lovačkih pasa koje u lovu nalete na neki potok i bez znanja vlasnika, napiju se hladne vode, zatim gutanje snega, kupanje u hladnoj reci ili jezeru, a u letnjem periodu davanjem mleka iz frižidera, igranjem ljubimaca sa mlazom vode iz creva za polivanje cveća u dvorištu ili sa mlazom vode iz česme, zatim vožnja ljubimaca u kolima kada ljubimac izbaci glavu kroz prozor… U ovakvim uslovima i neki od mikroorganizama koji često predstavljaju inače perzistentnu mikrofloru, postaju patogeniji (streptokoke, stafilokoke, koli bakterije, pastarele…)…

 Pročitajte više:

Zapaljenje krajnika kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine