Mjau, domaća evropska mačka, star dva meseca,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači u stanju kome, mače u toku dana bilo veselo, sada ne može na noge, hipotermija, dispneja, stupor. Hitno uključena terapija za spas vitalnih funkcija. Komplikacija verovatno izazvana virusnom infekcijom. Mjau na intenzivnoj nezi.

Ove simptome nikako ne smete ignorisati kod svoje mačke. Svaki od njih može ukazati na primarnu bolest ili sam za sebe može biti fatalan za vašu mačku.

 1. Nemogućnost uzimanja hrane ili gubitak apetita
  Anoreksija je termin koji se koristi za opisivanje situacije kada životinja izgubi apetit i neće da jede, ili kada životinja ne može da jede. Postoji mnogo uzroka “gubitka apetita”, te je taj gubitak često prvi pokazatelj bolesti. Bez obzira na uzrok, gubitak apetita može imati ozbiljan uticaj na zdravlje životinje ukoliko traje 24 sata ili duže. Mlade životinje, starosti do 6 meseci, naročito su sklone problemima na koje ukazuje gubitak apetita. Ovo je često jedan od prvih simptoma bolesti kod mačaka i može vam pomoći da nađete uzrok problema.
 2. Problem pri mokrenju
  Problemi pri mokrenju podrazumevaju napinjanje pri mokrenju, česte pokušaje da se mokri, provođenje više od uobičajenog vremena u posudi sa posipom, mokrenje van posude sa posipom, i/ili primetna nelagodnost pri mokrenju. Nelagodnost se može pokazati jaukanjem prilikom mokrenja, preteranim lizanjem urogenitalne zone ili osvrtanjem i posmatranjem te oblasti. Postoji nekoliko mogućih osnovnih uzroka. Jedan jeste opstrukcija urinarnih puteva što može biti opasno po život. Neki od uzroka, ukoliko se ne leče, mogu dovesti do smrtnog ishoda i za manje od 36 sati.
 3. Gubitak težine
  Gubitak težine jeste fizičko stanje koje nastaje zbog negativne kalorijske ravnoteže. Ovo se obično događa kada telo iskorišćava i/ili izbacuje osnovne hranljive materije brže nego što ih unosi. U suštini je to da se više kalorija sagori nego što se u organizam unese. Gubitak težine smatra se klinički značajnim kada prelazi 10% normalne telesne težine i nije u vezi sa gubitkom tečnosti. Postoji nekoliko uzroka za ovo, neki od njih mogu biti vrlo ozbiljni.
 4. Problemi sa disanjem
  Respiratorna kriza, često nazvana dispneja, jeste otežano, naporno disanje ili tzv. “nedostatak vazduha”. Ovo se može dogoditi pri udisanju (inspirijum) ili pri izdisanju (ekspirijum). Kada mačka otežano diše, može se desiti da nije sposobna da unese dovoljno kiseonika u svoja tkiva. Dodatno, ukoliko ima srčanu manu, nije u stanju da pumpa dovoljno krvi u mišiće i ostala tkiva. Dispneja je često povezana sa nakupljanjem tečnosti (edemom) u plućima ili u grudnom košu (izliv plućne maramice) Ova tečnost može dovesti do nedostatka vazduha, disanja otvorenih usta i/ili kašlja. Ovo je izuzetno ozbiljan simptom i treba da se hitno ispita.
 5. Žutica
  Žutica, poznata i kao ikterus, opisuje žutilo koje poprimaju telesna tkiva usled povećanog nivoa bilirubina, supstance koja nastaje raspadom crvenih krvnih zrnaca. Postoji nekoliko mogučih uzroka žutice, i bez obzira na uzrok, žutica se smatra abnormalnim i ozbiljnim problemom kod mačke.
 6. Preterano mokrenje i uzimanje tečnosti
  Ovi znaci su obično rani pokazatelji bolesti koje uključuju otkazivanje bubrega, dijabetes melitus, probleme sa tiroidnom žlezdom, piometru (infekcija materice), i druge. Mačke u proseku piju 45 do 90 ml vode po kilogramu telesne težine, ili jedna čaša vode za mačku normalne težine. Mačke koje jedu vlažnu hranu (iz konzerve ili kesice) piju naravno manje vode od onih koje konzumiraju suvu (dehidriranu) hranu. Ukoliko zaključite da vaša mačka pije više vode nego što je normalno, zakažite pregled kod veterinara.
 7. Letargija ili slabost
  Letargija je stanje pospanosti, neaktivnosti, ili indiferentnosti u kome je odgovor na spoljašnje stimulanse (zvuk, svetlo i dodir) usporen. Letargija je nespecifični simptom koji se može povezati sa mnogim sistemskim poremećajima koji mogu biti u osnovi problema. Može imati mali ili nikakav uticaj na pogođenu životinju; njeno prisustvo međutim može predstavljati ozbiljnu ili po život opasnu bolest. Letargija koja traje duže od 24 sata ne sme se ignorisati i mora se nešto preduzeti, posebno ukoliko potraje.
 8. Blede desni
  Blede desni ili mukusne membrane mogu ukazivati na gubitak krvi ili na “šok”. Mogući uzroci kako gubitka krvi tako i šoka jesu životno opasni i moraju se hitno ispitati.
 9. Groznica
  Groznica je po definiciji nenormalno visoka telesna temperatura koja je rezultat internih kontrola organizma. Veruje se da je groznica metod odbrane od infekcije. Telo resetuje oblast u mozgu koja kontoliše temperaturu da bi podiglo temperaturu tela – verovatno kao odgovor na invaziju stranih tela kao što su bakterije i virusi. Normalna temperatura kod mačaka je između 38C do 39.2C (između 100.5 i 102.5 stepeni Farenhajta). Ako vaša mačka ima visoku temperaturu, pozovite svog veterinara.
 10. Napad (spazam, konvulzija)
  Napad ili konvulzija je iznenadna nenormalna aktivnost nerava u mozgu. Težina napada može varirati od toga da mačka zuri u daljinu, preko grča jedne strane lica, do toga da mačka padne postrance, škrguće zubima, mokri, defecira, i ’vesla ’ nogama. Napad traje od par sekundi do par minuta. Napadi su simptomi neuroloških poremećaja a ne bolest sama po sebi. Mogu biti izazvani različitim poremećajima uključujući bolesti metabolizma, trovanje ili tumore.
 11. Crvenilo očiju
  „Crveno oko“ je nespecifični znak upale ili infekcije. Može se videti kod nekoliko različitih bolesti uključujući one koje obuhvataju spoljašnje kapke, treći kapak, konjuktivu, rožnjaču i beonjacu. Može se pojaviti u okviru upale unutrašnje strukture oka, kod glaukoma (visoki očni pritisak) i kod nekih bolesti očne duplje) Jedno ili oba oka mogu postati crveni, zavisno od uzroka problema. Neki od mogućih uzroka mogu biti ozbiljni i konačno izazvati slepilo.
 12. Kašalj
  Kašljanje je relativno neuobičajen problem kod mačaka. Kašljanje je normalan zaštitni refleks kojim se sekret ili strana tela izbacuju iz grla (farinksa), larinksa, i/ili iz vazdušnih puteva, štiteći na taj način pluća od udisanja istih. Kašljanjem se omogućava da respiratorni sistem zadrži sposobnost normalnog disanja. Među uobičajene uzroke spada opstrukcija u dušniku (traheji), bronhitis, upala pluća, prisustvo srčanih crva, tumori pluća i srčane mane. Neki od ovih uzroka opasni su po život i zato sve mačke koje kašlju mora pregledati veterinar.
 13. Krvavi proliv
  Krv u stolici može se pojaviti dvojako, kao “melena” koja čini stolicu crnom i nalik katranu što ukazuje na prisustvo svarene krvi u stolici. Melena se razlikuje od sveže krvi u stolici. Krvarenje u crevima ili rektumu izaziva pojavu sveže (crvene) krvi u stolici. U slučaju pojave krvave stolice hitno odvedite mačku na pregled kod veterinara.
 14. Krvava mokraća
  Hematurija označava prisustvo crvenih krvnih zrnaca u urinu. Može se videti golim okom ili pod mikroskopom. Nekoliko je mogućih uzroka, bakterijske infekcije, kancer, kamenci u urinarnom traktu.
 15. Povrede od ujeda
  Povrede od ujeda javljaju se kao posledica borbe dveju životinja ili agresivne igre. Povrede od rana, koje se mogu činiti kao male ubodne rane u koži, mogu zapravo biti veoma ekstenzivne. Kada zub probije kožu mogu nastati ozbiljna oštećenja potkožnih tkiva bez obzira što nema većih povreda kože. Neke povrede mogu izgledati varljivo male ali zapravo biti potencijalno opasne po život, zavisno od dela tela koji je povređen. Sve rane moraju se tretirati kod veterinara.
 16. Povraćanje krvi
  Povraćanje krvi podrazumeva povraćanje sveže krvi, koja je svetlo crvena, ili povraćanje delimično svarene krvi koja izgleda kao samlevena kafa. Različiti su uzroci pojave povraćanja krvi, i različito utiču na životinje. Ima ih od blagih do po život opasnih.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine