Moon, domaća evropska mačka, stara pet meseci,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači nakon pada sa simsa trećeg sprata, na betonsku podlogu. Vlasnik je pronašao nedaleko od mesta pada, uplašenu i dezorijentisanu. Po dolasku u stan piškila je svežu krv. Mačka ne ispoljava simptome promenjenog opšteg zdravstvenog stanja. Normotermna, oftalmološki nalaz uredan. Nema iscedka iz nosnih šupljina. Grudni koš simetričan. Urađen auskultatorni nalaz srca i pluća. Nema bolnosti pri palpaciji abdomena. Mokraćna bešika prazna, nema slobodne tečnosti u abdomenu, niti vidljivih prekida kontinuiteta parenhimatoznih organa. Slezina i etra, nalaz uredan. Opservacija tokom 24 sata. Monitoring fizioloških parametara i UZ bešike.

Građa mačjeg tela potpuno je prilagođena životu lovca. Izrazito su pokretljive i stabilne na visokim pozicijama, a imaju i izuzetne reflekse. Istraživanja su pokazala da mačke pri padu nikad ne padaju na glavu ili leđa, već uvek zauzimaju položaj u kome raširenih nogu padaju prema tlu pa se prilikom pada sa manjih visina uspešno dočekuju na noge. Ovakav način održavanja tela u željenom položaju zahvaljuju sitnim dlačicama koje su pozicionirane na samom početku ušnog kanala.

Mogućnost amortizacije pada, zavisi od visine sa koje je mačka pala, starosti i kondicije kao i od prepreka koje se mogu naći na putanji pada a koje dodatno mogu povrediti životinju. Mačke koje nemaju teže povrede po pravilu će odmah potrčati, odnosno pobeći sa mesta pada i potražiti skrovište. Takva mesta su najčešće nedostupna vlasnicima i vrlo ih je teško namamiti da izađu …

 Pročitajte više:

Peca – pad sa petog sprata

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine