Njuškica, mešanac, stara deset godina,.. dovedena u Kliniku Sveti Vrači nakon učestalih pokušaja da kašljem izbaci nešto iz grla. Vlasnik pretpostavlja da je pas pokušao da proguta kost i da je ona negde zastala u grlu. Izvršen fiziološki pregled, krvna slika, bez stranog tela u grlu. Dijagnostikovan zarazni kašalj, data simptomatska terapija kako bi sprečili razvoj sekundarnih infekcija.

Infektivni traheobronhitis (zarazni kašalj pasa) je veoma zarazno (lako se prenosi sa jedinke na jedinku) oboljenje gornjih respiratornih puteva pasa. U pitanju je oboljenje koje je izazvano mešanom infekcijom bakterije i najčešće dve grupe virusa. Najčešći uzročnici su Parainfluenza virus i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Inkubacija oboljenja traje 5-7 dana, posle čega se javlja kašalj jačeg ili slabijeg intenziteta, obično neproduktivan, pri čemu je telesna temperatura najčešće u fiziološkim granicama. Pas normalno uzima hranu i vodu, ali često i najmanji napor ili pokušaj lajanja izaziva snažan napad kašlja.

Oboljenje se prenosi putem direktnog kontakta sa obolelom jedinkom, putem aerosola, izmeta i preko zaražene obuće i odeće vlasnika, posuda za vodu i hranjenje, prostorija gde boravi zaraženi pas (izložbe i druga veća okupljanja pasa, zajednička igra lopticom)…

 Pročitajte više:

Zarazni kašalj kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine