Ozi, nemački kratkodlaki pričar, star 13 meseci,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači sa vrlo visokom telesnom temperaturom. Neveseo, odbija hranu, otežano se kreće. Sluznice blede, abdomen palpatorno bezbolan, prisutan fluktuirajući sadržaj u crevima. KS – anemija i leukopenija. Sumnja na babeziozu. Nastavak terapije do poboljšanja stanja. Dodatna dijagnostika po potrebi. Ishrana narednih dana barenim konjskim ili junećim mesom.

Piroplazmoza je parazitsko oboljenje pasa i drugih životinja uzrokovano krvnim parazitom – protozoom iz roda Babesia spp. Najčešći uzročnik babezioze je Babesia canis koja je strogo specifična i izaziva samo babeziozu pasa. U novije vreme na našem podneblju se pojavljuje i B.gibsoni koja ne reaguje na konvencionalan tretman, kao i B.microti, koja dovodi do oboljevanja i kod ljudi!

Babeziozu najčešće prenose krpelji, pa se oboljenje najčešće javlja u toplijim mesecima, iako nije isključena mogućnost pojave oboljenja i izvan sezone, naročito kod latentno inficiranih pasa kada se oboljenje naglo javi kasnije – usled dejstva stresnih faktora i pada imuniteta.

Bolest je najčešće akutnog toka i manifestuje se povećanjem telesne temperature, anemijom, žuticom, tamnom bojom mokraće, apatijom, depresijom, gubitkom apetita, bledilom desni i stolice. Mikroskopski pregled krvnog razmaza pokazuje prisustvo parazita u crvenim krvnim zrncima životinje u većem, ili manjem broju …

 Pročitajte više:

Krpeljska groznica – Piroplazmoza

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine