Domaća evropska mačka, mužjak, star tri godine, Vulnera Incisa – posekotina na oba zadnja ekstremiteta, desno – obod mekuši, levo – metatarzalna regija. Povrede sanirane, naš „mačor“ hoda bez problema…

Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opšti (gubitak krvi, pad opšte otpornosti, iscrpljenost…) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije…) utiču i pomažu u pojavi infekcije.

Šapa je vrlo komplikovane građe, a povrede mogu obuhvatati kožu, hrskavicu pa i kosti. Tkiva u ovom području imaju vrlo velike regenerativne sposobnosti. Šapa je izložena uticajima okoline, kako mehaničkim (životinja se oslanja na bolesnu šapu), tako i infekcijskim (jer rana obično dođe u dodir sa nečistoćama sa tla). Osnovni simptomi kod povreda šape jesu šepanje i lizanje obolelog mesta. Kod slabog ugriza nastaju mala nagnječenja tkiva s krvnim podlivima, a pored rana na koži i mišičima, mogući su i prelomi kostiju. Od ugriza mačke nastaju posekotine očnjacima ili ubodne rane od očnjaka. Kod posekotina nastaju oštećenja tkiva s posečenom kožom, mišićima, tetivama pa i krvnim nervima.

Zarastanje rane je individualne prirode – kvalitetnije je kod mladih životinja, dobro držanih životinja, kao i kod onih koji su u dobroj kondiciji, a kako će ona zarasti zavisi od većeg broja faktora: od pravilne adaptacije rubova rane, od infekcije, od prisutnosti stranih tela… Proces zarastanja se odvija ili reparacijom (zamenom ožiljnim tkivom) ili regeneracijom (stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mestu rane). Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Procesi zarastanja započinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadatak im je da uklone uništene ćelije kao i strana tela, kao i da oblože ranu novim tkivom. Drugi ili treći dan nakon sanacije, rana počinje da zarasta što izaziva svrab, pa u tom periodu posebno treba pripaziti na životinju, odnosno dobrom zaštitom maksimalno treba sprečiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane.

Mačke su vrlo temperamentne životinje i teško ih je obuzdati u nečemu što su naumile. Kako ne shvataju važnost mirovanja, najčešće svojom tvrdoglavošću izritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljniju štetu koja iziskuje intervenciju veterinara. Svakako je pristup svakoj životinji individualan i sam vlasnik će najbolje proceniti kako će njegov ljubimac najlakše podneti taj period mirovanja.

Zaštita rane postiže se zavisno od lokalizacije rane sa zaštitnim okovratnikom i/ili zavojem. Ako je rana manja možemo je zaštititi čvršćim flasterom, a kod većih možemo koristiti sterilnu gazu, zavoj i zaštitnu mrežicu.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine