Pugi, persijska mačka,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači na kontrolni pregled. Dijagnostikovana respiratorna bolest – astma. Auskultacijom pluća čuje se pooštren šum istih. Vidljive promene na očima. Opšta klinička slika zadovoljavajuća. Data simptomatska terapija i saveti za eliminaciju respiratornih okidača iz okoline.

Poznata i kao felinološka bronhijalna bolest, alergijski bronhitis, alergijska bolest disajnih puteva i alergijska astma, astma je respiratorno stanje koje nije zarazno i koje karakteriše akutno grčenje donjih disajnih puteva a posledica je kašljanje ili respiratorni zastoj. Astma je jedna od najčešćih respiratornih bolesti kod mačaka, koja pogađa jednu u 100 mačaka. Napadi mogu da variraju od blagih do opasnih po život.

Okidač za ovo stanje je obično inhalacija alergena, recimo polena, parfema, dima cigarete, buđi, raznih sprejeva za domačinstvo, prašine iz posipa. Mačke svih godina i rasa mogu da budu pogođene, međutim primećeno je da sijamske mačke veoma često pate od astme pa može da se kaže da imaju urođenu predispoziciju. Takođe veći rizik postoji kod gojaznih mačaka …

 Pročitajte više:

Astma – bronhijalna bolest mačaka

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine