Rubi, domaća evropska mačka, stara šest godina,.. urgentno dovedena u VET Kliniku Sveti Vrači zbog metka ispaljenog iz vazdušne puške kojim je pogođena. Dijabola se zadržala u mekom tkivu, na sreću bez oštećenja skeletne muskulature i krvnih sudova. Metak izvađen, Rubi je dobro i do daljeg na intenzivnoj nezi.

Surovost ljudi nekada nema granice! Na žalost svedočimo povredama životinja iz vatrenog, sportskog, hladnog oružja svakodnevno. Rane često bivaju fatalne po kućne ljubimce. Bez obzira da li je metak samo prošao (kućni ljubimac ima ulaznu i izlaznu ranu) ili se zadržao u telu, vaša reakcija mora biti brza i ljubimca morate što pre dovesti do najbliže veterinarske Klinike. Stručni tim uradiće dijagnostiku i utvrditi stepen oštećenja unutrašnjih organa, pristupiti obradi ulazne i izlazne rane ili hirurškoj intervenciji kako bi strani predmet bio odstranjen iz organizma. Važno je medikamentima i pravilnim tretmanom sprečiti mogućnost nastanka infekcije povređenog kućnog ljubimca.

Još važnije je raditi na edukaciji ljudi. Zaštita životinja mora biti imperativ od najranijeg detinjstva. Školski programi moraju edukovati decu i omladinu o važnosti brige o životinjama. Takođe Zakon i kazneni sistem moraju adekvatno odgovoriti na ovakve pojave!

 Pročitajte više:

Povreda mačke metkom iz vazdušne puške

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine