S-balu, francuski buldog, star 4 godine,.. urgentno doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog otoka oko očiju i intenzivnog svraba. Pas u toku dana (oko 18h) vakcinisan simultano protiv besnila i protiv zaraznih bolesti pasa. Neposredno nakon vakcinacije je bio potišten, a oko 22h, nakon šetnje, počeo je da otiče oko očiju, sa jako izraženim crvenilom kože lica i prisutnim intenzivnim svrabom. Urtikarije po koži lica, oko nosne pečurke, očiju, usta i čeonoj regiji. Auskultacija pluća – stridor. Auskultacija srca – fiziološki srčani ritam. Data terapija na alergijsku reakciju na neku od vakcina ili neku od vakcinalnih komponenti.

Alergijska reakcija na vakcinu javlja se kao posledica predhodne senzibilizacije organizma životinje nekom od vakcinalnih komponenti. Najveći alergeni potencijal imaju kompleksne neorganske soli, koje služe kao nosači bakterijskih / virusnih antigena i indukuju pojačan imuni odgovor organizma. (Ovaj efekat je neophodan pri vakcinaciji, jer pojedini bakterijski / virusni antigeni, zbog svoje proste molekulske strukture, ne mogu samostalno da indukuju željeni imuni odgovor organizma, tj. imaju slab imunogeni potencijal.)

Ređe, alergijska reakcija može se ispoljiti i usled predhodne senzibilizacije samim bakterijskim / virusnim antigenom.

To znači da alergijska reakcija nije urođena, već se stiče tokom života učestalim kontaktom sa alergenom i nije potencirana određenim načinom aplikacije vakcine od strane stručnog lica. Usled toga, verovatnoća od nastanka alergijske reakcije pri prvoj vakcinaciji je mala, a raste sa svakom ponovljenom vakcinacijom.

I pored svega opisanog, prednosti vakcinacije su mnogobrojne, a neželjene reakcije na vakcinu izuzetno retke i minorne spram benefita koje pruža redovna specifična profilaksa.

Savet: Vakcinišite svoje kućne ljubimce u prepodnevnim satima kako biste mogli da pratite reakciju na vakcinu i uočite na vreme pojavu eventualnih neželjenih reakcija na medicinski preparat i obezbedite blagovremenu stručnu pomoć.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine