Šapa, bišon, star 11 godina,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači sa znacima nadutosti, povišenom telesnom temperaturom, ima zatvor prouzrokovan jedenjem velike količine kostiju, urađena ultrazvučna i radiološka dijagnostika sa laboratorijskom analizom krvi. Posle date simptomatske terapije Šapa je bolje, jednom rečju „ponovo je progledao“.

Stariji psi češće imaju problem sa zatvorom ili nemogućnošću defekacije u odnosu na mlađe. Ipak ovo krajnje neprijatno stanje može da se javi u bilo kom životnom dobu jer ima više uzročnika koji dovode do konstipacije. Radi se pojavi koja se nikako ne sme zanemarivati jer ukoliko se često javlja i dugo traje može da izazove i mnogo ozbiljnije probleme.

Kod zdravih pasa, koji su naviknutu da redovno u šetnji defeciraju konstipaciju možemo primetiti po izostanku stolice, nameštanju u položaj za defeciranje bez odgovarajućeg efekta, grčenju stomaka i fizičke distresije. U početku se javlja manja količina izmeta, a kako stanje napreduje mogu se razviti povraćanje, letargija i gubitak apetita. Ponekad se u anusu može primeti deo nekog stranog tela kao što su konac, parče konopca ili slično.

Opstipacija i Konstipacija su u sakodnevnom govoru zatvor. Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja creva a Konstipacija je otežano pražnjenje creva.

Najčešći uzrok zatvora je prisustvo stranog tela koje ne može biti svareno. Uglavnom se radi o komadima kostiju, sitnim igračkama, kamenju, parčićima drveta i slično. Pored stranog tela, uzroci konstipacije mogu biti i:

  • Usporen rad creva
  • Povećanje prostate
  • Stvaranje fitobezoara u crevima
  • Bolesti bubrega
  • Hernije

U zavisnosti od uzroka zatvora moguće je psu pružiti prvu pomoć i u kućnim uslovima. Ovo se sigurno ne može nazvati prijatnom aktivnošću za vlasnika ali veoma će olakšati život vašem ljubimcu. Neke stvari se nikako ne smeju raditi, na primer povlačiti nit konopca, konca ili vunice koja viri iz anusa. Uvek koristite zaštitne rukavice kada radite sa izmetom ili anusom svog psa. Ukoliko primetite vlati trave u anusu prstom možete pomoći psu da se oslobodi ovog sadržaja. Ako primetite da dlaka oko anusa zatvara otvor, pažljivo je ošišajte. Neke, dugodlake rase često imaju problem jer im se dlaka uvuče u analni otvor i sprečava normalan izlazak izmete. Dlaku i sam anus operite mlakom vodom i sapunom. Izmerite temperaturu svom psu i ukoliko na toplomeru ostanu tragovi krvi ili osećate otpor prilikom postavljanja toplomera odmah potražite pomoć veterinara.

Pored anamnestičkih odataka o ponašanju i načinu ishrane psa prilikom donošenja konačne dijagnoze koriste se radiološko i ultrazvučno snimanje abdomena uz obavezne laboratorijske analize krvi.

Ponekad je neophodno dati klistir psu i zadržati ga na lečenju u bolničkim uslovima. Potkožna infuzija se daje kako bi se obezbedila hidratacija creva. Kod nekastriranih mužjaka gde je uzrok zatvora benigno povećanje prostate primenjuje se kastracija koja dovodi do smanjenja uticaja hormona i smanjenja prostate. Pored toga koriste se i preparati koji umekšavaju stolicu, sprovodi specifična dijeta uz promenu vrste hrane. Hrana bogata vlaknima omogućava bolje varenje i eliminaciju fecesa. U najtežim slučajevima, moraju se obaviti hirurške intervencije kojima se vadi strano telo koje pravi smetnju normalnom procesu defeciranja.

Iako se smatra da je prirodno da psi jedu travu, ovu naviku treba držati pod kontrolom. Prevelika količina trave koju organizam ne može da svari i izbaci dovodi do stvaranja fitobezoara, kuglica koje mogu da blokiraju creva. Treba izbegavati ishranu kostima u bilo kom obliku i od bilo koje vrste životinja. Nesvarene kosti takođe predstavljaju blokatore creva. Pravovremena kastracija će preduprediti oboljenja prostate. Ukoliko pas povremeno pati od zatvora, koristite namenske laksative koji će omekšati stolicu i preduprediti problem ali isključivo po preporuci veterinara.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine