Skaj, domaća evropska mačka, star dve godine,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog ispoljenog izrazito agresivnog ponašanja. Naneo ozbiljne povrede vlasnici. Preporučena kastracija. Kastracija obavljena u totalnoj anesteziji. Budite odgovorni i kastrirajte Vaše kućne ljubimce!

Pod kastracijom se podrazumeva hirurško otklanjanje oba testisa u opštoj anesteziji. Pogrešno je sterilizaciju ženke nazivati „kastracijom ženke“ jer se termin „kastrirati“ odnosi samo na uklanjanje testisa. Najbitiniji aspekt kastracije je preventiva i terapija određenih bolesti koje se javljaju kod muškiih životinja.

Kastracija je visoko indikovana kod pasa i mačora kojima se do uzrasta od šest meseci do godinu dana oba testisa ne nalaze u skrotumu. Takve životinje se nazivaju kriptorhidi. Postoje abdominalni, ingvinalni i preskrotalni kriptorhidi. Abdominalni kriptorhidi su one životinje kod kojih je jedan ili oba testisa ostao u trbušnoj duplji. Ingvinalni kriptorhidi su one životinje kod kojih je jedan ili oba testisa zaostao u ingvinalnom kanalu. Kod preskrotalnih kriptorhida jedan ili oba testisa nalaze se neposredno pre skrotalne kese. Bilo da je koji tip kriptorhizma u pitanju, poželjno je da se ovakvi mužjaci kastriraju. Prvi i najvažniji razlog je sklonost testisa koji se ne nalaze na svom prirodnom mestu da vremenom maligno proliferiše tj. da se u njemu ili na njemu stvori tumor. Takođe može da dođe do rotacije testisa koji nije na svome mestu, a posebno onoga koji je zaostao u trbušnoj duplji. Zbog rotacije testisa oko svoje ose, dolazi do pritiska na krvne sudove testisa i testis otiče. Ovako uvećan testis vrši pritisak na organe unutar trbušne duplje i može da ugrozi život životinje.

Kastracija se takođe vrši i u cilju sprečavanja lutanja, teritorijalnih borbi i teritorijanog obležavanja.

Mačori su uzrazito skloni teritorijalnom obeležavanju koje može da bude vrlo neprijatno po vlasnike. I mačori koji uopšte ne izlaze iz stanova urinom markiraju prostor u kome borave kao i nove stvari koje se tu pojave.

Kastracija se vrši i u cilju kontrole populacije pasa i mačaka. Vlasnici koji imaju životinje različitih polova iste vrste, u sezoni parenja imaju velike probleme da bi sprečili neželjeno parenje. Pse i mačore lutalice je daleko humanije kastrirati nego dozvoliti da stvaraju novu generaciju nezbrinutih životinja.

Kastracija je operativni zahvat koji mužjaci uglavnom lako podnose i od koga se brzo oporavljaju. Kastracija ne menja karakter i radne osobine životinje. Kao i kada je sterilizacija ženki u pitanju, jedini problem koji može da se javi je gojaznost. Metabolizam kastrirane životinje je nešto sporiji zbog nedostatka polnih hormana. Međutim ako vlasnik kontrolisano hrani svoga ljubimca prema savetima koje je dobio od veterinara, mužjak se neće ni malo ugojiti. U rukama je vlasnika da težinu životinje drži pod kontrolom.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine