Tedi, pomeranac, star 2,5 meseci,.. doveden u VET Kliniku Sveti Vrači zbog redovne vakcinacije protiv zaraznih bolesti. Iskoristili smo priliku da vlasnicima damo detaljno uputstvo kako regulisati pravilnu ishranu kako šteneta tako i odraslog psa.

Bez obzira da li ste životinju našli na ulici, udomili iz azila ili kupili od odgajivača, svaka životinja mora proći određenu proceduru vakcinacije, a s obzirom da veliki broj ljudi još uvek ne zna pravilan postupak, neretko se dogodi da se zbog nedavanja vakcina nađu u problemima, ili dođu u Kliniku po pomoć tek kada se jave prvi simptomi bolesti. Ovde ćemo vam objasniti pravilnu proceduru koju bi svaki vlasnik trebalo poštovati, zbog zdravlja životinje, ali i svoje porodice.

Štene

Po pravilu se štene uzima od majke sa 6-8 nedelja starosti. U tom uzrastu štene treba očistiti od unutrašnjih parazita (gliste i pantljičara), ukoliko to nije već urađeno. To se može raditi pastama, tabletama ili ampulama protiv unutrašnjih parazita.

Ukoliko je štene izbacivalo parazite, bilo povraćanjem ili izmetom, obavezno to treba pokupiti i ukloniti, jer ukoliko ostane u zemlji, pas će se opet zaraziti time. Gliste ćete lako prepoznati u izmetu, blede su boje, dugačke od 2cm do 20-ak cm. Pantljičare se mogu videti kao dugačka traka sa crticama po sebi, što su članci pantljičare, ili se mogu videti kao bela zrnca, koja liče na pirinač. Nakon 2 nedelje, treba ponoviti čišćenje od parazita, kako bi bili sigurni da su svi razvojni oblici parazita uništeni.

Nakon što je štene očišćeno od parazita, sa 6-8 nedelja treba ga prvi put vakcinisati protiv zaraznih bolesti. Vakcine koje se danas koriste su polivalentne, što znači da se vakcinacija obavlja protiv više bolesti, a najčešće su to Štenećak, Hepatitis, Leptospiroza i Parvoviroza.

Nakon 3-4 nedelje, štene se revakciniše drugi put. Nakon toga za 4 nedelje se radi busterizacija još jednom takvom vakcinom. Kada se to obavi zaštita traje 1 godinu. Vakcina protiv besnila i mikročipovanje se rade od 3 meseca starosti po načem zakonu u dogovoru sa veterinarina na VET Klinici Sveti Vrači …

 Pročitajte više:

Keyko Top-op na vakcinaciji

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine