Pas Zlatko, labrador retriver, star 3 godine,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači sa velikom ugriznom ranom ispod desnog oka nastalom kao posledica napada drugog psa. Pas sediran, urađena plastična operacija i rana zašivena da se ne vidi ožiljak od ugriza.

Ugrizne rane kod pasa su česte, a nastaju u tučama, napadima drugih pasa ali i u igri. Takve rane praćene su jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji jer u usnoj šupljini pasa ili mačaka sve vrvi od raznih bakterija koje se ugrizom unose u ranu psa.

Ozbiljnost ugrizne rane zavisi od veličine psa koji je ugrizao Vašeg ljubimca, jačini ugriza (dubina povređenog tkiva) i mestu ugriza.

Prilikom ugriza strada tkivo ispod kože pa spoljno vidljivo oštećenje kože i nije znatno bitno koliko se ispod može zateći vrlo teško povređeno i inficirano tkivo. Slina iz usne šupljine psa sadrži razne bakterije koje ulaskom pod kožu mogu izazvati razvoj teške infekcije pa zbog toga rana mora biti stručno obrađena i očišćena od strane veterinara. Samo par sati po ugrizu može doći do razvoja upale i povišene telesne temperature.

Znaci koji se razvijaju kod infekcija rana su:

  1. oteklina oko same rane,
  2. crvenilo,
  3. toplina oštećenog dela kože,
  4. bolnost istog prilikom kretanja ili dodirivanja,
  5. iscedak (gnoj)
  6. neugodan miris rane i prostora oko rane,
  7. gubitak apetita,
  8. depresija,
  9. sepsa (trovanje)

Ugriznu ranu uvek prvo treba dobro oprati kako bi se odstranile nečistoće i to što pre po ugrizu. Najbolje je ranu istuširati mlazom obične vode i to u više navrata. Rana se ispira prvih nekoliko dana dok je otvorena i to više puta dnevno. Poželjno je da je takva rana što duže otvorena, ako i dođe do gnojenja, da gnoj može iscuriti van, da ne zaostaje unutar rane.

Ugrizom se prenosi besnilo pa svakako zatražite potvrdu da je pas vakcinisan od vlasnika psa koji je ugrizao Vašeg. Ukoliko je Vaš pas napadnut od strane psa kome ne znate vlasnika, veterinarska služba primeniće adekvatne medicinske procedure kako bi povređena životinja što pre imala pravovremenu zaštitu.

Obično vlasnici potraže veterinarsku pomoć tek nakon nekoliko dana kada tkivo oko rane počinje da otiče, pas postaje bezvoljan i dolazi do povišenja telesne temperature. Veterinar će samo proceniti da li je ugriznu ranu potrebno ušivati ili ne. Prljave, inficirane rane ne smeju da se ušivaju jer se time onemogućava čišćenje i drenaža rane.

NE ČEKAJTE i NE ODUGOVLAČITE! Odlazak u najbližu veterinarsku ambulantu može vašeg ljubimca spasiti bola a u extremnim slučajevima, može mu spasiti ŽIVOT!!!

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine