Momo, lagoto romanjolo, star 10 meseci,.. urgentno doveden u VET Kliniku Sveti Vrači, ne jede, ne pije, teško se kreće, povremeno gubi ravnotežu. Pa ima uredan vakcinalni status, redovno čišćen od crevnih parazita. Vlasnici primetili i uklonili nekoliko krpelja u poslednjih 5-7 dana. Na KKS se uočava početno anemično stanje, Trombocitopenija, Eozinopenija, Na krvnom razmazu se uočavaju razvojni oblici Bebezije u eritrocitima. Dijagnostikovana Piroplazmoza. Data simptomatska terapija, nastavak terapije za 12 sati i lečenje po protokolu u narednim danima.

Piroplazmoza je parazitsko oboljenje pasa i drugih životinja uzrokovano krvnim parazitom – protozoom iz roda Babesia spp. Najčešći uzročnik babezioze je Babesia canis koja je strogo specifična i izaziva samo babeziozu pasa. U novije vreme na našem podneblju se pojavljuje i B.gibsoni koja ne reaguje na konvencionalan tretman, kao i B.microti, koja dovodi do oboljevanja i kod ljudi!

Ukoliko se ne leči na vreme, može izazvati fatalne komplikacije, naročito kod mladih pasa koji su jako osetljivi na infekciju, te kod njih bolest može da se završi uginućem. Otpornije životinje lakše podnose simptome i klinička slika u ovim slučajevima može biti slabije izražena (latentni oblik bolesti).

Babeziozu najčešće prenose krpelji, pa se oboljenje najčešće javlja u toplijim mesecima, iako nije isključena mogućnost pojave oboljenja i izvan sezone, naročito kod latentno inficiranih pasa kada se oboljenje naglo javi kasnije – usled dejstva stresnih faktora i pada imuniteta …

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Predrag Cvetković - doktor veterinarske medicine
Nikola Savić
Milena Jeremić - doktor veterinarske medicine
Radosav Vranić
Jovana Dimitrijević