Akica, maltezer, star 2,5 meseci,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači nakon višednevnog lečenja u drugoj ambulanti. Urađen fiziološki pregled, detaljan pregled ušnih školjki i ušnog kanala. Pas sediran, urađena kompletna higijena ušiju. Propisana simptomatska terapija.

Upala uha kod pasa može biti izazvana različitim faktorima. Može zahvatiti spoljni ušni kanal, ali se ovaj problem može odnositi i na srednje i unutrašnje uho. U zavisnosti od oblika, građe i položaja ušne školjke, zavisi da li je pas podložniji ovom oboljenju ili ne. Psi sa oborenim ušima podložniji su upali srednjeg uha, jer samim tim što uši padaju preko, zatvaraju ulaz u uvo i tako se stvara topla i vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija.

Prekomerno lučenje cerumena, klimatski faktori, neadekvatno čišćenje uha, paraziti kao što su demodeks i šugarci su najčešći uzroci upala uva kod pasa. Takođe, među česte uzročnike svrstavamo sekundarne bakterijske infekcije, alergijske reakcije kao što je atopijski dermatitis, hormonske disbalanse i strana tela. Postoje akutna i hronična upala uva. U slučaju hronične upale uha, dolazi do patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperplazije, fibroze, atrofije lojnih žlezda, edema dermisa itd.

Nemojte stavljati kapi u prljavo uho sa začepljenim ušnim kanalom! Samo pravite veću štetu!!!

 Pročitajte više:

Upala uha kod pasa

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine