Atila, labrador retriver, star 15 godina,.. doveden u Kliniku Sveti Vrači zbog problema sa disanjem. Pas otežano, plitko diše, ubrzan rad srca, pojačana salivacija, povremeno suv kašalj. Data simptomatska terapija, diuretik za izmokravanje kako bi smanjili pritisak vode na pluća. Pas stabilizovan i data preporuka za nastavak dijagnostike i lečenja.

Srčana oboljenja čest su problem kod pasa i obuhvataju oko 16% ukupne patologije. Srčana oboljenja dovode do srčane slabosti, tj. slabljenja funkcije samog srca. Za posledicu, srce nema snage da pumpa dovoljno krvi u tkiva i da ih snabdeva kiseonikom i drugim neophodnim materijama. Srčana oboljenja mogu biti urođena ili stečena.

Kod pasa postoje dva osnovna tipa srčanih oboljenja. To su hronična bolest srčanih zalistaka i oboljenje srčanog mišića. Kod hronične bolesti srčanih zalistaka smanjena je efikasnost srca prilikom protoka krvi. Kod oboljenja srčanog mišića dolazi do smanjene efikasnosti srčanog rada. Postoji nekoliko faktora koji utiču na nastanak srčanih oboljenja kod pasa. To su rasna predispozicija, pol, starost kao i telesna kondicija psa. Kod malih rasa pasa, kao što su pudle, maltezeri i terijeri, češća je hronična bolest srčanih zalistaka. Oboljenja srčanog mišića češće se javljaju kod srednjih i velikih rasa pasa, poput dobermana, doga i zlatnih retrivera.

Srčana oboljenja češća su kod mužjaka. Srednje stari i stariji psi podložniji su srčanim oboljenjima. Takođe, loša telesna kondicija psa, konkretno prekomerna težina, čest je uzrok srčanih oboljenja.

Slabljenje funkcije srca može biti uzrokovano i parazitima kao što je dirofilarija ili srčani crv. Ovog parazita prenose komarci a parazitira u plućnim arterijama. U razvijenim oblicima bolesti srčani crv prodire i nastanjuje se u desnu polovinu srca.

Simptomi

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na bolest srca kod pasa su otežano disanje, često kašljanje, smanjen apetit i gubitak težine. Takođe, pas može biti slab i letargičan, manje aktivan, i sa otocima na abdomenu. Kod nekih oblika srčanih oboljenja može se javiti čak i potpuni gubitak svesti prilikom većih fizičkih napora.

Dijagnoza i terapija

Početna dijagnoza uključuje merenje pulsa i slušanje srca stetoskopom. Ukoliko se na osnovu ovog posumnja na bolest srca, koriste se dalje dijagnostičke metode. One uključuju rendgenski pregled, elektrokardiografiju, ehokardiografiju i merenje krvnog pritiska. Rendgenskim pregledom mogu se otkriti promene u veličini, obliku i položaju samog srca. Ovom metodom se takođe može ustanoviti i pojava tečnosti u plućima, koja je česta pojava kod bolesti srca. Elektrokardiografija, tj. EKG je zapis o električnoj aktivnosti srca. Daje informacije o srčanom ritmu. Ehokardiografija, tj. upotreba ultrazvuka pruža podatke o položaju srca, kao i o pokretima struktura unutar samog srca. Sam krvni pritisak može se meriti posebnim instrumentima za pse.

Lečenje pre svega obuhvata primenu lekova, promenu načina života i promenu načina ishrane. Lekovi koji se koriste uključuju lekove koji pomažu rad srca i jačaju ga, lekove koje smanjuju višak tečnosti u plućima i lekove za regulisanje krvnog pritiska.

Psima sa bolesnim srcem treba omogućiti redovnu i umerenu aktivnost i smanjiti njihov nivo stresa. Poseban režim ishrane biće propisan od strane veterinara. Ovakve posebne dijete sadrže minimalne količine soli i imaju pravilno izbalansiran nivo hranljivih materija, koje se gube u toku samog lečenja bolesti srca, a neophodne su za njegov pravilan rad. Takođe, pravilna ishrana je veoma bitna kod gojaznih pasa koji imaju neko srčano oboljenje. Obično je ovakav režim dovoljan za relativno normalan život. U težim slučajevima, ponekad je potrebno hospitalizovati psa na određeno vreme ili ga podvrgnuti hirurškom lečenju.

Preventiva

Imajući u vidu da je veliki broj srčanih oboljenja genetski uslovljen i prenosiv, sterilizacija jedinki kod kojih su ustanovljena oboljenja je preporučljiva kako bi se sprečili novi slučajevi. Pored toga, kvalitetni životni uslovi koji podrazumevaju pre svega adekvatnu ishranu i optimalne fizičke aktivnosti takođe predstavljaju dobru preventivu srčanih oboljenja.

 Pročitajte više:

Srčani problemi nastaju i sa godinama

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine