Ayka, Akita Inu, stara dve godine,.. dovedena hitno u Kliniku Sveti Vrači pod visokom temperaturom (41,4 C), tremor mišića, ubrzano dahtanje,.. Ayki dijagnostikovana eklampsija – nedostatak kalcijuma u krvi, aplikovana simptomatska terapija, pas nakon nekoliko sati znatno bolje. Terapija se nastavlja u kućnim uslovima aplikovanjem tableta kalcijuma.

Eklampsija je vrlo ozbiljno stanje izazvano sniženim nivoom kalcijuma u krvi, koje se obično javlja u periodu nakon okota, iako se može javiti i u kasnom graviditetu. Puerperalnu eklampsiju ili tetaniju, uglavnom viđamo u prve 4 nedelje nakon okota (najčešće između 2. i 4. nedelje po okotu kada je laktacija maksimalna). Faktori koji predisponiraju kuje za ovo oboljenje su obilna laktacija i nepravilno dodavanje kalcijuma u hranu tokom graviditeta. Posebno su predisponirane male kuje koje imaju relativno veliki broj štenaca, iako eklampsiju viđamo i kod srednje velikih kuja.

Jedna od čestih grešaka koju naprave vlasnici skotnih kuja je preterano dodavanje kalcijuma u prehranu tokom graviditeta. To se posebno često događa poslednjih godina, od kada je povećana ponuda vitaminsko-mineralnih dodataka za pse, pa se isti reklamiraju kao dodaci prehrani koji ne mogu naštetiti vašem psu, što apsolutno nije tačno. Vitaminsko-mineralni dodaci imaju svoju indikaciju, kao i bilo koji drugi lek i njihovo preterano dodavanje i te kako može naštetiti organizmu psa.

Problem sa kojim se susrećemo u veterinarskoj praksi jesu i loše izbalansirani obroci za pse koje pripremaju sami vlasnici. Obzirom na stalno prisutni trend kuvanja psima i hranjenja pasa sirovom hranom, sve se više vlasnika pasa odlučuje za ovaj vid prehrane. Ali, kako bi psu, a posebno gravidnoj ženki, pripremili dobar, kvalitetan i zadovoljavajući obrok, potrebno je nutricionističko znanje, pa se savetuje konsultovanje oko sastava obroka sa stručnom osobom koja se bavi prehranom životinja.

Mnogo kalcijuma u hrani dovešće do velike resorbcije kalcijuma u crevima i tako do visokog nivoa kalcijuma u ekstracelularnoj tečnosti. Kada se zbog laktacije potrebe za kalcijumom povećaju, kalcijum iz ekstracelularne tečnosti se potroši, ali nema parathormona koji će mobilisati još kalcijuma iz kostiju. Višak kalcijuma daje signale paratireoidnoj žlezdi da nema potrebe za izlučivanjem parathormona koji normalno omogućava mobilizaciju kalcijuma iz kostiju i utilizaciju kalcijuma dobijenog kroz hranu. Istovremeno se povećava sinteza kalcitonina u štitnoj žlezdi koji ima funkciju da pospešuje odlaganje kalcijuma u kostima. Tako u trenutku kada je laktacija obilna, nema parathormona koji treba organizmu dostaviti i pripremiti kalcijum pa dolazi do hipokalcemije koja ima jako teške simptome. Kada je malo kalcijuma u prehrani, mala je i njegova resorpcija u tankom crevu, malo ga je u ekstracelularnoj tečnosti što stimuliše lučenje parathormona. Zato je u tom slučaju pri laktaciji parathormona dovoljno da mobiliše dovoljne količine kalcijuma. Zbog hipokalcemije povećava se propusnost ćelijskih membrana nervnih ćelija pa već vrlo mali stimulus daje nervnoj ćeliji signal da je vreme za okidanje impulsa prema mišićnim vlaknima i zbog toga nastaju mišićni grčevi.

Prvi znaci na bolesnoj kuji su nervoza, slaba briga o štencima, slinjenje, facialni svrab, nestabilnost na nogama, ubrzan rad srca i dahtanje. Zatim dolazi do tonično-kloničnih grčeva i napada koji je zapravo vrlo sličan epileptičkom napadu.

Još jedan uzrok hipokalcemije može biti težak okot. Tada kuja dahće, dolazi do hiperventilacije i razvija se respiratorna alkaloza. U alkalozi kalcijum prelazi iz iskoristljivog ionizirajućeg oblika u neiskoristivi kalcijum vezan na serumske proteine što može rezultirati hipokalcemijom.

U slučaju puerperalne eklampsije potrebna je hitna intervencija veterinara. Terapija se sastoji u aplikaciji kalcijum glukonata u venu, koji se daje sve do pojave pozitivnih efekata. Obično se daje i diazepam ili barbiturati kako bi kontrolisali epi-napade. Istovremeno je često prisutna i hipoglikemija pa se obično dozira kalcijum zajedno sa infuzijom glukoze. Telesna temperatura bude vrlo visoka (i preko 41) pa je poželjno psa ohladiti. Kada se kuja stabilizuje, terapija se nastavlja oralnom aplikacijom kalcijum karbonata i to svakih 8 sati.

Ako su štenci stari barem 3 nedelje, zabranjuje se trenutno dalje dojenje i prelazi se na hranjenje zamenskim mlekom u prahu. Ukoliko je štenad mlađa, recimo desetak dana, kuja se vraća u leglo i dozvoljava se dojenje uz obavezno spomenuto dodavanje kalcijuma za vreme dojenja. Kod kuja koje su imale eklampsiju u predhodnom leglu, kalcijum se dodaje u prehranu odmah nakon okota.

Ne smete dodavati kalcijum u bilo kom obliku tokom graviditeta. O prehrani gravidne kuje, kao i kuje koja doji, najbolje je posavetovati se sa vašim veterinarom.

DEŽURNI VETERINAR │ + 381 63 34 22 35

VET24 dežurni veterinar – hitna veterinarska pomoć …

Dragan Vesić - doktor veterinarske hirurgije - specijalista
Đorđe Đorđević - doktor veterinarske medicine - specijalista
Vladica Govlja - doktor veterinarske medicine